CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, 31 Mart 2022 tarihi itibariyle Türkşeker ‘Raf Fiyat Garanti’ kapsamında marketlere verilen şeker fiyatlarına yüzde 30, diğer gıda firmalarına satılacak şekere ise yüzde 85 oranında artırdığını kaydetti. Yine Türkşeker’in Mart 2022’nin başında da şeker fiyatlarına %13’lük bir zam yaptığını hatırlatan Gaytancıoğlu, “Oysa basına yansıyan haberlere göre Kasım 2021’in sonunda özel bir televizyon kanalına konuşan aynı kurumun Genel Müdürü Mücahit Alkan, yapılan çoğu haberin gerçeği yansıtmadığını dile getirerek, “2022 Eylül ayına kadar şekere zam yok. Kriz çığırtkanlarına fırsat verilmeyecek" demişti. 3-4 aylık bir süre içinde yüzde yüzlük bir yanılgı ortaya çıkmıştır” dedi. 

Konuyla ilgili olarak TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren Gaytancıoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’den şu soruların cevaplandırılmasını istedi. 

1. 3-4 aylık bir sürede yüzde yüzlük bir yanılgı ile açıklama yapan bir Genel Müdürün ülkemiz için stratejik bir ürün olan şekerin sağlıklı üretimi ve vatandaşa ucuz ve bol miktarda sunulması için yeterli liyakate sahip olduğunu düşünüyor musunuz?

2. ‘Kriz çığırtkanlığı’ diyerek üzerine düşen görevi yapmayan ve suçu başkalarına atanlar ortaya çıkan fiyat artışı ve krizin sorumlusu değil midir?

3. Bu kadar büyük bir öngörüsüzlüğün sahibini aynı makamda tutmayı düşünüyor musunuz? 

4. Türkiye’nin 2022 yılında şeker ithal etmemesi ve şekerde sorun yaşamaması için üreticiye hangi alım garantilerini veriyorsunuz?

5. Mart 2022 sonu itibariyle Türkşekerin ekim kotalarının miktarı nedir? Bu kotalar için kaç çiftçimiz ne kadarlık bir ekim başvurusu yapmıştır? 

6. 20 yıllık AK Parti iktidarı ne zaman üretim planlaması yapılmış; ürünlerin ekiminden önce alım ve destekleme fiyatları ve ödeme tarihleri belli olan, hangi ürünün nerede ne kadar üretileceği tespit edilmiş, planlı ve ileriyi görebilen bir tarım politikasına geçecektir?