TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Bakırköy 6. Sulh Ceza Hakimliğinin 4 Kasım 2020 tarihinde verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuru haklı görülerek, 6 Şubat 2024 tarihinde verilen ihlal kararı ile haberimiz tekrar özgürlüğüne kavuşmuştur. Erişim engelini kaldıran mahkeme kararına ulaşmak için tıklayın…

Tarım Kredi’nin iştiraki olan TAREKS Hayvancılık, yönetim zafiyetinden dolayı brusella krizi ile çalkalanmaya devam ediyor. Milli Gazete’nin ortaya çıkardığı skandalın üstü haberlere getirilen erişim engeli kararı ile örtülmeye çalışılsa da hastalıktan ari çiftlikte brusellanın önüne geçilemiyor. Hastalıklı hayvanların bir yerden bir yere taşınması yasak ve büyük bir suç olmasına rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı, TAREKS Hayvancılık’ın Yozgat ve Kırklareli çiftlikleri arasında yaşanan hastalıklı hayvan transferiyle ilgili olarak hiçbir soruşturma ve inceleme başlatmadı.

Haziran ayında hastalıktan dolayı 600 anaç hayvan zorunlu kesime gönderilirken, Milli Gazete’nin ve Tarımdan Haber'in bununla ilgili haberlerine erişim engeli getirildi. Ancak hastalık bütün çiftlikteki hayvanlara sıçradı. Ağustos ayında 1000 tane daha hayvan hastalıktan dolayı zorunlu kesime gönderildi. Çiftlikte halen 2 bine yakın hayvan bulunurken, bu hayvanlardan da umut kesilmiş durumda. 

Hastalıktan ari bir çiftlikte bu kadar yüksek sayıda anaç hayvan hastalıktan dolayı zorunlu kesime giderken, TAREKS Hayvancılık’ta yaşanan yönetim zafiyetini de gözler önüne serdi. Eski milletvekilinin Genel Müdürlük yaptığı şirkette yönetim zafiyeti ile ilgili hiçbir işlem yapılmazken, hastalıktan kesilen hayvanların yerine ise yeniden hayvan ithal edilmeye başlandı. Yönetim zafiyetinden dolayı ithal edilen hayvanların da yine hastalandırılmasından endişe ediliyor. 

GENEL MÜDÜR HASTALIĞI GİZLEMEYE ÇALIŞMIŞTI! 

TAREKS Hayvancılık Genel Müdürü Adem Tatlı, hayvanların brusella hastalığından dolayı Bayramdere’deki çiftlikten Boğazlıyan’daki çiftliğe taşındığı iddialarını yalanlamıştı. Ancak Genel Müdürün bu açıklamasının hemen ardından Boğazlıyan’daki çiftliğin Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından karantina altına alınması manidar bulunmuştu. Karantina altına alınan çiftlikte iki ayda 1600 hayvan hastalıktan dolayı zorunlu kesime gönderildi. Geriye kalan 2 bin hayvandan ise umutlar kesildi. 

Yerel seçimler öncesi buğday, arpa ve mısır fiyatı kaç lira oldu? Yerel seçimler öncesi buğday, arpa ve mısır fiyatı kaç lira oldu?

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, ülke hayvancılığında yaşanan büyük bir skandalın perdesini aralamaya devam ediyor. Tarım Kredi Kooperatiflerinin hayvancılıkla ilgili iştiraki olan Tareks Hayvancılık’ın hastalıktan ari çiftliğinde binlerce hayvan yönetim zafiyetinden dolayı brusella hastalığından dolayı zorunlu kesime gidiyor. Hastalıktan dolayı zorunlu kesime giden birinci sınıf hayvanların yerine ise yeniden hayvan ithal edilerek ülke hayvancılığına çift taraflı darbe vuruluyor. 

HAZİRAN’DA 600 EYLÜL’DE 1000 OLMAK ÜZERE 1600 HAYVAN ZORUNLU KESİME GİTTİ!

Tareks Hayvancılık’ın Yozgat/Boğazlıyan’daki çiftliğinde geçtiğimiz Haziran ayında 600 anaç hayvan brusella hastalığından dolayı zorunlu kesime giderken, işletmede hastalığın önüne bir türlü geçilemiyor. Ağustos ayında alınan ikinci kan örneğinde hastalığın bu sefer 1000 hayvana sıçradığı tespit edildi. Hastalığa yakalanan birinci sınıf 1000 anaç hayvan Eylül ayında zorun kesime giderek kavurma yaptırıldı. Çiftlikte halen 2 bine yakın hayvan bulunurken, bu hayvanlar için de önümüzdeki günlerde yeniden kan örneği alınarak hastalığın bu hayvanlara da bulaşıp bulaşmadığı tespit edilecek. 

TÜRKİYE’DE BUGÜNE KADAR ÖRNEĞİ YOK!

Brusella hastalığı Türkiye’de yaygın bir hayvan hastalığı olmasına rağmen bugüne kadar hiçbir çiftlikte bu kadar yüksek oranda hayvan kesime gitmemişti. Hatalıktan ari bir çiftlikte iki ayda 1600 tane anaç hayvanın brusella hastalığından dolayı zorunlu kesime gitmesi büyük bir skandal olarak değerlendiriliyor. 

YÖNETİM ZAAFİYETİNDE HİÇ BİR DENETİM VE SORUŞTURMA YAPILMADI 

Yaşanan skandalda yönetim zafiyetine dikkat çekilirken, mevcut şirket yöneticileri ve çalışanları hakkında hiçbir soruşturma ve incelemenin yapılmaması da manidar bulunuyor. TAREKS Hayvancılık’ın Genel Müdürlüğünü ise eski AKP Milletvekili Adem Tatlı yapıyor.

HASTALANAN HAYVANLARINA YERİNE YENİDEN HAYVAN İTHAL EDİLİYOR 

Brusella hastalığından dolayı hayvanlar zorunlu kesime giderken, yerine yeniden hayvan ithal edilmeye başlandı. Boğazlıyan’daki çiftlik tamamen karantina altında bulunurken, ithal edilen hayvanlar Kırklareli/Bayramdere’de Dursun Akdağ’dan kiralanan çiftliklere konuluyor. TAREKS Hayvancılık, hastalıktan dolayı kestirilen hayvanların yerine bugüne kadar 2500 anaç hayvan ithal ederken, yılsonuna kadar 3500 hayvan daha ithal ederek çiftlikteki hayvan sayısını 6 bine çıkarmayı hedefliyor. 

DURSUN AKDAĞ ÇİFTLİKTEKİ KARIN YÜZDE 50’SİNE ORTAK OLACAK 

Diğer yandan TAREKS Hayvancılık, Bayramdere’deki çiftlikleri yıllık 1 milyon liraya kiralarken, çiftlikten elde edilen karın da yüzde 50’sini çiftlik sahibi ile paylaşılacağı iddiası gündeme bomba gibi düştü. Böyle bir kiralama modelinin örneği görülmezken, TAREKS Hayvancılık’ın geçmişte Ziraat Bankası’ndan kullandırılan usulsüz kredilerle gündeme gelen Dursun Akdağ ile böyle bir ortaklığa girmesi de dikkat çekti. 

MİLLİ GAZETE SKANDALI GÜN YÜZÜNE ÇIKARDI HABERLERE ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ

Milli Gazete’nin TAREKS Hayvancılık’ta yönetim zafiyetinden dolayı yaşanan hayvancılık skandalıyla ilgili haberleri somut bilgi ve belgelere dayalı olmasına rağmen, kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle erişim engeli kararı aldırılmıştı. Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü, çiftçi kuruluşunda yaşanan bu skandalla ilgili araştırma ve soruşturma yaptıracağı yerde haberlere mahkeme kararı ile erişim engeli getirterek olayın üstünü örtmeye çalışması manidar karşılanmıştı. 

YÜZDE 50 KAR ORTAKLIĞININ KAMUOYU TARAFINDAN BİLİNMESİNDEN Mİ ENDİŞE EDİLDİ? 

TAREKS Hayvancalık’ın, geçmişte adı Ziraat Bankası’ndan kullandırılan usulsüz kredilerle gündeme gelen Dursun Akdağ’dan kiralanan çiftliklere yıllık 1 milyon liranın dışında elde edilecek karın da yüzde 50’sini verileceği iddiası dikkat çekiyor. Bayramdere’deki çiftlikteki hastalıklı hayvanların apar topar Boğazlıyan’daki çiftliklere taşınmasında da yapılan bu kar ortaklığı sözleşmesinin etkili olduğu kaydediliyor. Söz konusu hayvanlar taşınmamış olsaydı Bayramdere’deki çiftlikler uzun bir süre karantina altına alınacağı için hiçbir işlem yapılamayacaktı. 

GENEL MÜDÜR BRUSELLA HASTALIĞI İDDİALARINI YALANLAMIŞTI

TAREKS Hayvancılık Genel Müdürü Adem Tatlı, hayvanların brusella hastalığından dolayı Bayramdere’deki çiftlikten Boğazlıyan’daki çiftliğe taşındığı iddialarını yalanlamıştı. Ancak Genel Müdürün bu açıklamasının hemen ardından Boğazlıyan’daki çiftliğin Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından karantina altına alınması manidar bulunmuştu. 

TARIM BAKANLIĞI BRUSELLA SKANDALINDA ÜÇ MAYMUNU OYNADI

Hastalıklı hayvanların bir yerden bir yere taşınması yasak ve büyük bir suç olmasına rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı, eski milletvekilinin genel müdürlük yaptığı TAREKS Hayvancılığın Yozgat ve Kırklareli’ndeki çiftlikleri arasında yaşanan hastalıklı hayvan transferleriyle ilgili hiçbir inceleme ve soruşturma yaptırmadı.