Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, hayvancılıkta uygulanan yanlış politikalar ülkeyi büyük bir et-süt krizinin içine doğru sürüklüyor. Uygulanan yanlış politikalar TÜİK tarafından da resmen belgelendi. Türkiye’de 2021 yılında süt üretimi düşerken garip bir şekilde et üretimi arttı. Bu korelasyon düşük süt fiyatından dolayı üreticinin üretimden çekilirken, dişi hayvan kesiminin de arttığını gözler önüne serdi. Dişi hayvan kesiminin artmasıyla birlikte azalan hayvan sayısı, yakında yine ciddi bir hayvan ithalatının başlayacağının da işareti oldu. 

TÜİK BELGELİ DİŞİ HAYVAN KESİMİ 

TÜİK, 2021 yılına ait çiğ süt üretim istatistikleri ile kırmızı et üretim istatistiklerini yayınladı. Buna göre, 2021 yılında çiğ süt üretimi yüzde 1.3 azalarak 23 milyon 503 bin tondan 23 milyon 200 bin tona düştü. Süt üretimi düşerken, kırmızı et üretimi ise yüzde 9.3 oranında arttı. Buna göre 2020 yılında 1 milyon 785 bin 952 ton olan kırmızı et üretimi, 2021 yılında %9,3 artarak 1 milyon 952 bin 38 ton olarak tahmin edildi. 

SÜT FİYATLARINA ZAMANINDA MÜDAHALE YAPILMAYARAK ÜRETİCİNİN ZARARINA ÜRETİM YAPMASINA GÖZ YUMULDU

Süt üretimi düşerken, kırmızı et üretiminin artması hayvancılıkta yaşanan acı tabloyu gözler önüne serdi. Bilindiği üzere yem fiyatları başta olmak üzere girdi maliyetleri artarken, süt fiyatlarına zamanında müdahale yapılmadığı için üretici zararına üretim yapmak zorunda bırakılmıştı. 

HÜKÜMET DİŞİ HAYVAN KESİMİNE GÖZ YUMDU!

Çiğ süt fiyatlarının, maliyetlerin altında kalması ve belirlenen fiyatın zamanında açıklanmamasından dolayı süt üreticisi zararına üretim yaparken, bu durumun dişi hayvan kesimlerini artıracağı sektörde yetkilileri tarafından sürekli dile getirilmişti. Ancak hükümet, bu uyarıla dikkate almayarak dişi hayvan kesimlerine göz yumulmuştu. 

HAYVANCILIKTA ANAYI KAYBEDEN DANAYI BULAMAZ

Dişi hayvan kesiminin artması, hayvancılıkta ana materyalin azalması anlamına gelirken, bu da kırmızı et tarafında besilik hayvan krizinin de kapıda olduğunu gösteriyor. Et üretimi için yeterli besilik hayvan olmadığı için buradaki açıkta ithalatla kapatılacaktır. 

SÜT ÜRETİCİSİNE VERMEDİKLERİ PARAYI İTHALATA VERECEKLER!

Tarım ve Orman Bakanlığı, çiğ süt fiyatlarına üreticiyi memnun edecek ve dişi hayvan kesiminin önüne geçecek bir fiyat politikası uygulanmadı. Belirlenen çiğ süt fiyatları ya geç açıklandı ya da açıklanan fiyatlar yem fiyatları karşısında kısa sürede eridi gitti. Enflasyon kaygısı ile yerli süt üreticisi düşük fiyatlarla mağdur edilirken, hayvan sayısı düştüğü için yapılacak ithalatla ise yabancı çiftçi ihya edilecek.