TARIMDAN HABER ÖZEL\Çiğ süt fiyatları maliyetlere göre belirlenmediği için Ulusal Süt Konseyi’nin referans fiyatı devre dışı kalırken, süt fiyatları üretici örgütleri ile sanayiciler arasında yapılan ihalelerle serbest piyasa tarafından belirlenmeye başladı. Dişi hayvan kesiminin artmasından dolayı çiğ süt üretimi düşerken, sanayici bir taraftan süt bulamamanın sıkıntısını yaşıyor bir taraftan da fiyatları baskılamak için etkin bir lobi çalışması yapıyor.   

SANAYİCİ ÇİĞ SÜT FİYATLARINI HER ŞEY DAHİL FİYAT YAPMAK İSTİYOR! 

Çiğ süt fiyatlarında yıllardır her şey dahil tarife uygulanırken, süt üreticisi burada büyük bir mağduriyet yaşıyordu. Tarım ve Orman Bakanlığının aldığı bir kararla çiğ sütte her şey dahil fiyat uygulamasından vazgeçilirken, Ulusal Süt Konseyi’nde belirlenen referans fiyat çiftçinin eline geçecek net fiyat olarak açıklanmaya başladı. Bu durumdan aşırı derecede rahatsız olan süt sanayicisi, bir yolunu bulup eski sisteme geri dönmek istiyor. 

ULUSAL SÜT KONSEYİ’Nİ TOPLAYARAK HEM SÜT FİYATLARININ BASKILANMASI HEM DE HER ŞEY DAHİL SİSTEME GEÇİLMESİ AMAÇLANIYOR! 

Alınan bilgilere göre, süt sanayicisinin serbest piyasada oluşan fiyatları baskılamak için Ulusal Süt Konseyi’nin toplanarak referans fiyat açıklaması için Bakanlık üzerinde ciddi bir baskı oluştururken, Bakanlığın da serbest piyasada oluşan fiyatlardan rahatsız olduğu bunun için sanayicinin taleplerine destek verebileceği ifade ediliyor.

REFERANS FİYAT ARTIRILMADIĞI İÇİN SANAYİCİ SÜT FİYATLARINA ZAM YAPAMIYOR!

Diğer yandan Tarım ve Orman Bakanlığının, serbest piyasada oluşan çiğ süt fiyatlarından rahatsız olsa da referans fiyat artırılmadığı için süt sanayicisinin market raflarında süt fiyatlarına zam yapamamasından dolayı da mevcut yapının en azından seçimlere kadar devam etmesinden yana olduğu belirtiliyor.  

SÜT SANAYİCİSİ ZİNCİR MARKETLERİN DE DESTEĞİNİ ALARAK BASKISINI ARTIYOR!

Sanayicinin Bakanlık üzerindeki baskısını artırmak için belli market zincirlerinden de destek aldığı ifade edilirken, sanayicinin amacına ulaşabilmek için üreticiye yönelik süt almama tehdidini de artırdığı bildiriliyor.

Mart ayı çiğ süt üretim maliyeti belli oldu! TÜSEDAD en düşük 20 lira olmalı! Mart ayı çiğ süt üretim maliyeti belli oldu! TÜSEDAD en düşük 20 lira olmalı!

EN DÜŞÜK ÇİĞ SÜT ÜRETİM MALİYETİ 10 LİRA ÇIKTI!

Ulusal Süt Konseyi’nin Ocak ayı çiğ süt üretim maliyeti henüz açıklanmazken, Aralık ayı çiğ süt üretim maliyeti ise 8.74 TL olarak açıklanmıştı. Ancak yapılan hesaplamalara göre, en düşük çiğ süt üretim maliyeti 10 liraya yaklaştı. 

ÇİĞ SÜT FİYATLARI HER ŞEY DAHİL 11 LİRA OLARAK AÇIKLANMASI ETİN DEĞERLENDİĞİ BİR DÖNEMDE KALAN DİŞİ HAYVANLARIN DA KESİME GİTMESİ ANLAMINA GELİYOR!

Süt sanayici Ulusal Süt Konseyi’nin toplanarak çiğ süt referans fiyatını her şey dahil 11 lira olarak açıklanması yönünde çalışma yaptığı belirtilirken, böyle bir fiyat açıklanması durumunda bir iki aydır biraz olsun nefes almaya başlayan süt üreticisinin yine zararına üretim yapmaya başlayacağı anlamına geliyor. Özellikle et fiyatlarının arttığı bir dönemde Bakanlığın böyle hatalı bir karara müsaade etmesi durumunda kalan dişi hayvanların da kesimliğe gideceği kaydedilirken, "Ülke hayvancılığına bunun faturası çok ağır olur!' uyarısında bulunuluyor.