SADETTİN İNAN / Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük önem verdiği Tarım Kredi Marketler, liyakatsiz yöneticilerden dolayı yeni bir vurgun skandalı ile çalkalanıyor. Tarım Kredi Marketlerde, fason ürettirilen binlerce peynir tenekesinin içinden çıkan tuz skandalı hala hafızalarda tazeliğini korurken, şimdi de naylon fatura ile kurumun tam 9 milyon lira dolandırıldığı ortaya çıktı.
MUHASEBE MÜDÜRÜ KURUMDAN AYRILDI OKLAR MUHASEBE ŞEFİNİN ÜZERİNE ÇEVRİLDİ!
Tarım Kredi Marketler Muhasebe Müdürü Adem Gülcan, geçtiğimiz hafta sessiz sedasız kurumdan ayrılırken, 9 milyon liralık naylon fatura vurgununda bütün oklar muhasebe sefi Gökhan Bayki'ye çevrilmiş durumda. Tarım Kredi Marketlerin, bu iki isim hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunduğu kaydediliyor.
ÜRÜN ALINMIŞ GİBİ GÖSTEREREK FATURA KESTİLER!
İddialara göre Tarım Kredi Marketlerin muhasebe birimindeki yetkili kişiler, dışarıdan bazı firmalarla anlaşarak bu firmalara ürün alınmış gibi gösterek naylon fatura kestiler. Kesilen faturaların kurumun finans müdürlüğü tarafından hiç kontrol edilmeden parasının ödenmesi dikkat çekerken, skandalın bir depo çalışanının ürün gelmemesi üzerine fark edilmesi, Tarım Kredi Marketlerde yaşanan yönetim zafiyetini ortaya koydu. Depo görevlisinin, faturası kesildiği halde ürünün depoya gelmediğini fark etmesi üzerine, naylon fatura skandalı patlak verirken, vurgunun 3-4 aylık bir sürede yapılması yöneticilerin nasıl ayakta uyutulduğunu da gözler önüne serdi.
HÜSEYİN AYDIN VURGUNUN DETAYLARI HAKKINDA BİLGİ ALMAK İÇİN MUHASEBECİLERLE GÖRÜŞTÜ!
9 milyon lira naylon fatura vurgunu aylar sonra fark edilirken, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Tarım Kredi Marketlerin Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Bademli ve Tarım Kredi Holding İcra Kurulu Başkan Vekili Temel Tayyar Yeşil, geçtiğimiz hafta ani bir kararla Tarım Kredi Marketler Genel Müdürlük binasında bir araya gelerek, muhasebecilerle görüştüler. Görüşmede Aydın, Bademli ve Yeşil, muhasebecilerden 9 milyon lira naylon fatura vurgununun detaylarını öğrenmeye çalıştıkları kaydedildi.
DEPO GÖREVLİSİ FARKETMESE NAYLON FATURA VURGUNUNA DEVAM EDECEKLERDİ!
Bir depo görevlisinin fark etmesi üzerine naylon fatura skandalı ortaya çıkarken, kesilen faturaların kurumun finans kesiminin hiç sorgulamadan ödemesi ise akıllara durgunluk verdi. Bu durum Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük önem verdiği Tarım Kredi Marketlerin, liyakatsiz kişilerin elinde nasıl içinin boşaltıldığını ortaya koyarken, çiftçiye ait kaynakların da nasıl yağmalandığını gözler önüne serdi.
VURGUNDA İSMİ ÖN PLANA ÇIKAN MUHASEBE ŞEFİ GENEL MÜDÜRÜN GÖZDE PERSONELİYDİ!
Diğer yandan 9 milyon liralık naylon fatura vurgununda ismi ön plana çıkan muhasebe şefi Gökhan Bayki'nin Tarım Kredi Marketler Genel Müdürü Orhan Kozan’ın gözde personellerinden olması ise dikkat çekiyor. Orhan Kozan’ın, Gökhan Bayki’yi terfi üstüne terfi ettirerek, muhasebedeki bütün işleri bu kişiye bağladığı ve depolardaki muhasebe personel kadrolarının da kapatılarak Ankara'ya alınmasının, kurumu naylon fatura vurgununa açık hale getirdiğine dikkat çekiliyor.
TARIM KREDİ GENEL MÜDÜRÜ HÜSEYİN AYDIN’A SORUNLAR İLETİLMESİNE RAĞMEN MÜDAHALE ETMEDİ!
Tarım Kredi Marketlerin muhasebe biriminde faturaların zamanında girilemediği ve bunun için marketlerden işten anlamayan personellerin getirilerek faturaların girilmeye çalışıldığı kaydedilirken, tam böyle bir dönemde naylon fatura vurgunun yapılması, ‘vurguna bilerek zemin mi hazırlandı?’ sorusunu gündeme getirdi.
Diğer yandan Tarım Kredi Marketlerin muhasebe biriminde yaşanan sıkıntıların Genel Müdür Hüseyin Aydın’a aktarılmasına rağmen müdahale etmediği belirtiliyor.
AMAN BASINA YANSIMASIN!
Genel Müdür Hüseyin Aydın’ın bu konunun basına yansımaması için özel gayret gösterdiği ve yakın çevresine de 'çok dikkatli olalım aman bu konu basına yansımasın' şeklinde talimat verdiği dile getiriliyor.
SOYAN SOYANA!
Diğer yandan Tarım Kredi Kooperatiflerine bağlı iştiraklerde yolsuzlukların çok kolay yapılabiliyor olması çiftçi kuruluşunda denetim zafiyetini de ortaya koyuyor. Tarım Kredi Yağ Şirketi'nin Oruçoğlu Yağ Fabrikasında 2500 ton ham yağın kaybolması, ardından Bafra Çeltik Fabrikasında da 1500 ton çeltik kavuzunun depolarda bulunmaması çifçiye ait öz kaynakların birileri tarafından nasıl yağmalandığını ortaya koyarken, ortaya çıkan bu yolsuzlukların hesabının sorulmayarak üstünün örtülmesi ise dikkat çekiyor.