Niğde Tarım ve Orman Müdürlüğü ​Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) Kapsamında %75 Hibeli Yem Bitkisi Sorgum Sudan Otu tohumu dağıtımına başladı.

Niğde'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında, Yeşilgölcük kasabası çiftçilerinin tarlasına %75 hibeli yem bitkisi sorgum sudan melez otu tohumu ekildi.

Bugün çiftçiye hangi destekler ödenecek? Tarım Bakanlığı açıklama yaptı! Bugün çiftçiye hangi destekler ödenecek? Tarım Bakanlığı açıklama yaptı!

İl Müdürü Asım BAŞ, İl Müdür Yardımcısı Yusuf PARLAK, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Ali SOLAK, İdari ve Mali İşler Şube Müdürü Şenol ŞAHİN, teknik personel ve çiftçilerin katılımıyla gerçekleştirilen ekimde, projenin amaçları hakkında açıklamalarda bulundu.

Proje kapsamında, sulamaya ihtiyaç duymadan yetiştiriciliği mümkün olan sorgumun, sulama suyu kaynaklarının zayıf olduğu bölgelerde mısırın yerini alması hedefleniyor. Ayrıca, silajlık sorgum çeşitlerinin yaygınlaştırılarak mevcut üretim desenine alınması amaçlanıyor.

TAKEP projesiyle, tarım arazilerinin daha verimli kullanılması ve çiftçilerin gelir düzeyinin arttırılması hedefleniyor. Yapılan ekimlerle, çiftçilerin daha az su kullanarak daha fazla verim elde etmesi planlanıyor.

Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) Nedir ?

28 Ocak 2023 tarihli Resmî Gazete'de yer alan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesinin Desteklenmesine İlişkin Kararla boş bırakılan, nadasa ayrılan ve işlemeli tarıma uygun olmayan alanları bitkisel üretimi artıracak yatırımlar ile ürün işlemeye yönelik yatırım projelerine yüzde 75'e kadar hibe desteği verilecek.

Sorgum sudan otu ne işe yarar?

Besin değeri zengin, yüksek verimli ve süt verimi için önemli bileşenler içeren bir yem bitkisidir. Özellikle lignin oranı azaltıldığında, daha yüksek oranda lif içeriği sindirilebildiğinden, süt üretimi için büyük fayda sağlamaktadır.