Diyarbakır’ın çılgın projesi olarak bilinen Silvan Projesi kapsamında inşa edilen Silvan Barajı’nın gövde dolgusu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans yöntemiyle teşrifi, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ise tören alanından katılımıyla, tamamlandı. Düzenlenen törende ayrıca Diyarbakır’ın verimli topraklarını suyla buluşturacak Başlar ve Ergani Barajları ile Ergani ilçesinin 2045 yılına kadar su sorunuyla karşılaşmasına mani olacak Ergani İçmesuyu Arıtma tesisi de hizmete açıldı.
Bakan Pakdemirli törende yaptığı konuşmada son 18 yılda, 81 ilin tamamını memba kalitesinde suya kavuşturduklarını ve bereketli Anadolu topraklarını modern sulama sistemleriyle buluşturduklarını ifade ederek “Bilindiği gibi, su zengini bir ülke değiliz. Kurak ve yarı kurak bir coğrafyada yaşıyoruz. Son yıllarda küresel ısınmanın etkilerini de, ciddi şekilde hissetmeye başladık. Bu nedenle kaynaklarımızdaki her bir damla suyu değerlendirmek ve verimli kullanmak için, Bakanlık olarak, var gücümüzle çalışıyoruz” diye konuştu.
Son 18 Yılda 600 Baraj İnşa Ettik, 1,8 Milyon Hektar Araziyi Suya Kavuşturduk
Son 18 yılda 600 baraj inşa ettiklerini ve 1,8 Milyon hektar araziyi suya kavuşturduklarını belirten Bakan Pakdemirli “Son 2,5 yılda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle, 72 baraj, 80 gölet ve bent, 225 sulama tesisi, 46 içme suyu tesisi, 45 HES başta olmak üzere, toplam 973 tesisi hizmete aldık. Geçen yıl, pandemiye rağmen; Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı, Kars Barajı ve Sulaması, Konya Ovası 1.2.3. Kısım Sulamaları, Hatay-Reyhanlı ve Gaziantep-Doğanpınar Barajı gibi ülkemizin önemli sulama yatırımlarını tamamladık” dedi.
2021 Yılını Su ve Sulama Yatırımlarında Hamle Yılı Olarak Belirledik
Bakanlık olarak 2021 yılını “Su ve Sulama Yatırımlarında Hamle Yılı” olarak belirlediklerinin altını çizen Pakdemirli konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Zat-ı alinizin desteğiyle sulama yatırım bütçemizi, 2,4 kat artışla 15,3 Milyar liraya çıkardık. Bu yıl yaklaşık 1,6 Milyon dekar araziyi sulamaya açmayı hedefliyoruz. Ayrıca, 25 Yeraltı barajımız hazır. Bunu 2023’e kadar 150’ye ulaştırmayı hedefliyoruz”
Silvan, Ülkemizin En Büyük İkinci Sulama Projesi
Bugün Diyarbakır’da toplam 3 tesisi hizmete aldıklarını ve aynı zamanda GAP’ın en kilit projelerinden biri olan Silvan Barajının gövde dolgu çalışmasını tamamladıklarını söyleyen Bakan Pakdemirli “7,3 Milyar m3 depolama hacmine sahip Silvan Barajı Projesi, Atatürk Barajı Sulamasından sonra ülkemizin en büyük ikinci Sulama Projesidir. Temelden 175,5 metre yüksekliği ile Kaya Dolgu Baraj tipinde ülkemizin ve Avrupa’nın en yüksek barajıdır. Silvan Barajı’nın büyüklüğünü kısaca anlatmak gerekirse; barajda depolanacak su, İstanbul’un yıllık su ihtiyacının 7 katı kadar olacaktır. Barajın yüksekliği katları 3 metre olan 60 katlı bir gökdelene eşittir. 177 km2 yüzey alanı ile Elazığ’da bulunan 85 km2’lik Hazar Gölü’nün 2 katı yüzey alanına sahiptir. Bugüne kadar gövde dolgu inşası kapsamında tüm işleri tamamladık. Bu yıl içinde baraj gövdesinin ön yüz beton kaplama çalışmalarına başlayacağız” değerlendirmesinde bulundu.
Ekonomimize Yıllık 1,9 Milyar Lira Katkı ve Yaklaşık 305 Bin Kişiye İstihdam Sağlayacak
Baraj inşası sırasında terör saldırıları nedeniyle şehit olanları da rahmetle andığını vurgulayan Bakan Pakdemirli “2022 yılında tamamlanmasını planladığımız Silvan Barajıyla, Diyarbakır ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ciddi bir büyüme ivmesi yakalayacaktır. Sulama inşaatları bitene kadar, enerji de üretecek Silvan Barajının zamanla enerji üretimi azaltılarak sulama suyu miktarı, 1,8 milyon m3’e çıkarılacaktır. Silvan Barajı, kanal ve depolama tesislerinin tamamlanmasıyla 2,4 Milyon dekar araziyi, diğer bir ifadeyle yaklaşık 5 Milyon futbol sahası kadar alanı sulayacaktır. Proje tamamlandığında ekonomimize yıllık 1,9 Milyar Lira katkı ve yaklaşık 305 bin kişiye istihdam sağlanacaktır” açıklamasını yaptı.
Bu törende Başlar Barajı’nın da açılışını yapacaklarını ifade eden Pakdemirli “30 metre gövde yüksekliği ve 29 milyon m³ depolama hacmine sahip Başlar Barajı’ndan Bismil ve Silvan ilçelerimiz faydalanacaktır. Sulama yatırımlarının ise %26’sı tamamlanmış olup, proje sonunda toplam 38 bin 200 dekar alan sulamaya açılacaktır. Projenin tamamlanması ile yıllık 30 Milyon Liranın üzerinde net gelir artışı ve 5 bin kişiye istihdam sağlanacaktır” dedi.
Ergani’nin 2045 Yılına Kadar İçme Suyu İhtiyacı Karşılanacak
Törenle açılışı yapılacak diğer iki tesisin ise buradan kuş uçuşu 117 km uzaklıktaki Ergani Barajı ile 96 km uzaklıktaki Ergani İçme ve Arıtma Suyu tesisi olduğunu söyleyen Bakan Pakdemirli şöyle devam etti:
“15 milyon m³ su depolama hacmine sahip Ergani Barajı’nın hizmete girmesiyle bu yıl sulama projesi de hayata geçecektir. Proje sayesinde 19 bin dekar arazi sulanacak, 2.500 kişiye iş imkânı ve ekonomiye yıllık 13 milyon TL ilave katkı sağlanacaktır. Ergani İçme ve Arıtma Suyu Tesisi ile de Dicle Barajı’ndan gelen suları arıtarak vatandaşımıza sunacağız. Ergani’nin içme suyu ihtiyacı 10 milyon m3’tür. 126 milyon TL’ye mal olan bu tesis sayesinde Ergani ve köyleri 16 milyon m3 içme suyuna kavuşacak ve 2045 yılına kadar içme suyu ihtiyacı karşılanmış olacaktır”