Milli Gazete’den Sadettin İnan’ın haberine göre, sertifikalı yani Bakanlık belgeli pamuk tohumunda GDO tespit edilmişti. Ortaya çıkan skandal, gıda güvenliğinin iflas ettiğini gösterirken, Türkiye’nin ‘topraklarımızda GDO’lu tohum kullanılmıyor’ iddiasını da tartışmalı hale getirmişti. 

GDO skandalını Meclis gündemine taşıyan CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den konuyla ilgili olarak şu soruların cevaplandırılmasını istemişti: 

“Biyogüvenlik Kurulu, bugüne kadar yem amaçlı 10 soya çeşidi ile 26 mısır gen çeşidi olmak üzere toplamda 36 gen ürününün yem amaçlı ithalatına izin vermiştir. Kurul, bugüne kadar GDO’lu pamuk çeşidine izin vermemiştir. Hal böyle iken hayvan yemlerinde GDO’lu pamuk çıkmıştır. Hayvan yeminde çıkan söz konusu GDO’lu pamuk çeşitleri hangileridir? Bu pamuk tohumlarından ne kadar ekim yapılmış ve nerelerde kullanılmıştır? Bu pamuk çeşitleri hangi illerde üretilmiştir? Elde edilen pamuk yağı miktarı nedir? Bu yağ nerelerde kullanılmıştır?Bu çeşitleri üretenler, kayıt altına alanlar, sertifikalandıranlar hakkında Biyogüvenlik Kanunu gereğince herhangi bir işlem yapılmış ve soruşturma başlatılmış mıdır?”

Soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, GDO’lu tohumlukların sadece araştırma yapmaya yetkili kuruluşlar tarafından ARGE izni alındıysa yurda sokulabileceğini, bunun dışında ithalatın yasak olduğunu söyledi. 

Ancak GDO skandalı, ithal tohumlarda değil sertifikalı pamuk tohumunda çıkmıştı. Pakdemirli'nin, soru önergesine verdiği cevapta söz konusu skandalla ilgili soruların hiç birini yanıtlamadığı görülüyor.