Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, TÜRKŞEKER, şekerde ikili bir fiyata geçerek, raf fiyat garantili marketlere satılan şekere yüzde 25 ile 30 oranında, piyasaya satılacak şekere ise yüzde 50 oranında zam yapması bekleniyor. TÜRKŞEKER, yapılacak zamdan dolayı şeker satışlarını tamamen durdurdu. Şekere yapılacak zam Tarım Bakanı Vahit Kirişçi’nin kararının ardından yayınlanacak. Mevcut durumda 5.9 lira olan bir kilo şeker, yapılacak zammın ardından marketlere 7.6 liradan, piyasaya ise 9 liradan satılması bekleniyor. 

TÜRKŞEKER’İN YANLIŞ FİYAT POLİTİKASI ŞEKER KRİZİNİ DERİNLEŞTİRDİ 

Türkiye’de şeker arzında bir sıkıntı bulunmamasına rağmen TÜRKŞEKER’in süreci yönetememesinden dolayı ülke büyük bir şeker krizinin içine sürüklendi. Özel ve kooperatif fabrikalarının keyfi zamları da şeker krizini büyüttü. 

TÜRKŞEKER İLE ÖZEL VE KOOPERATİF FABRİKALARIN SATIŞ FİYATLARI ARASINDA UÇURUM OLUŞTU 

50 kg 1 çuval şeker Türkşeker’de 295 lira iken, özel ve kooperatif fabrikalarında 750 ile 800 liraya çıkması şekerdeki büyük vurgunu gözler önüne sererken, Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı denetimler sonucunda özel ve kooperatif fabrikaları şeker fiyatlarını 575 TL’ye indirdi. 

TÜRKŞEKER PİYASAYA ŞEKER SATIŞINI DURDURMUŞTU 

Özel ve kooperatif fabrikaları astronomik fiyattan şekeri satarken, TÜRKŞEKER’in düşük fiyattan zararına satması piyasadaki bütün dengeleri bozmuştu. Şeker fiyatının düşük olmasından dolayı bütün talep TÜRKŞEKER’e yönelirken, TÜRKŞEKER’in market raf anlaşması kapsamında piyasa şeker satmaması piyasadaki krizin derinleşmesine neden olmuştu. 

ÖZEL VE KOOPERATİF FABRİKALARI FİYATLARI İNDİRİRKEN TÜRKŞEKER ARTIRARAK ARADAKİ UÇURUM KAPATILACAK

Özel ve kooperatif fabrikaları şeker fiyatlarını 800 ile 850 lira bandından 575 TL’ye indirirken, TÜRKŞEKER de şeker fiyatlarını bu fiyatlara yaklaştırmak için yüksek bir oranda zam yapma kararı alındı. Buna göre ikili bir satış fiyatı belirlenecek. Marketlere satılan raf fiyat garantili şekerin fiyatı ile piyasaya satılan şekerin fiyatı farklı olacak. Raf fiyat garantili şekere yüzde 25 ile 30 arasında, piyasaya satılan şeker fiyatlarına ise yaklaşık yüzde 50 oranında zam yapılması bekleniyor. 

Mevcut durumda 5.9 lira olan şeker fiyatları marketlere satış fiyatının 7 liranın üstüne, serbest piyasaya satılacak şeker fiyatlarının da 9 lira civarına yükseltileceği kaydediliyor. Söz konusu zam miktarı Bakan Vahit Kirişçi’nin imzasını beklerken, kararın ardından zamlı fiyatlar yayınlanacak.