Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Milli Gazete, 'Şekerde Hileli Satışın' belgesine ulaştı. Manşet haberimiz kamuoyunda büyük yankı bulurken, ortaya çıkan belge, hileli satışı bütün çıplaklığıyla gözler önüne serdi. Bor Şeker Fabrikasının devrinde ortaya çıkan skandal, Özelleştirme İdaresi'nin yaptığı şeker özelleştirmelerinin tamamının sorgulanmasına neden oldu.

ÖZELLEŞTİRME İDARESİ SESSİZLİĞİNİ KORUYOR

'Şekerde Hileli Satış!' haberimiz kamuoyunda büyük tepki çekerken, Özelleştirme İdaresi sessizliğini koruyarak skandal devirle ilgili olarak hiçbir açıklama yapmadı. Bu skandal gelişme karşısında Özelleştirme İdaresinin sessizliğini korumaya devam etmesi manidar bulundu.

Şekerde hileli satışla ilgili olarak ortaya çıkan skandal belge, şeker fabrikalarının ihale süreciyle ilgili olarak ciddi kaygıları gündeme getirirken, Özelleştirme İdaresi'nin şeker fabrikalarını satın alan firmalarla nasıl bir ilişki içinde olduğu da sorgulanmaya başlandı. İhale süreciyle ilgili sağlıklı bir strateji ortaya koyamayan Özelleştirme İdaresi, hileli satışa göz yumarak fabrikaları büyük bir belirsizliğin içine sürükledi.

FİRMALARA BÜYÜK KIYAK

Şeker fabrikalarında kampanya dönemi gelmesine rağmen fabrikaları devralmayan firmalara hiçbir yaptırım uygulamayan Özelleştirme İdaresi, bu firmaların hileli satışlarını da görmezlikten gelerek, alıcı firmalara büyük bir kıyak geçti. Bu kıyağın başında da Doğuş Gıda geldi. Doğuş Gıda, üç tane şeker fabrikasını satın almasına rağmen bu fabrikaların hiç birini zamanında devralmadı.

YOZGAT ŞEKER FABRİKASI İLE İLGİLİ BELİRSİZLİK DEVAM EDİYOR

Afyon Şeker Fabrikası'nı ÖYK kararından 4 ay sonra devralan Doğuş Gıda, Bor Şeker Fabrikası'nı da devralarak hileli bir şekilde elinden çıkardı. Doğuş Gıda'nın Yozgat Şeker Fabrikası'nı ise ne zaman devralacağı hala belirsizliğini koruyor. Buradaki belirsizlik fabrikalarda şeker üretimini tehlikeye sokacağı bilindiği halde Özelleştirme İdaresi'nin, alıcı firmaya karşı hiçbir yaptırımda bulunmaması dikkat çekiyor.

ERBAKANIN FABRİKASINDA ÜRETİM BAŞLAYAMADI!

Özelleştirme İdaresi'nin alıcı firmalara geçtiği kıyaktan dolayı Türkiye'nin en önemli şeker fabrikalarından olan Ilgın Şeker Fabrikası'nda da kampanya dönemi gelmesine rağmen şeker üretimine başlanılamadı. Ilgın Şeker Fabrikası'nı da Alteks Tekstil satın almıştı. ÖYK kararının yayınlanmasının üzerinden 5 ay geçmesine rağmen Alteks Tekstil de Ilgın Şeker Fabrikasını hala devralmadı.

BUGÜNE KADAR BÖYLE BİR SKANDAL YAŞANMADI!

Türkiye'de bugüne kadar yapılan özelleştirmelerin hiç birisinde böyle bir skandal yaşanmamıştı. Özelleştirme ihaleleri yapılan kurumlar, ÖYK kararının ardından alıcı firmalara devredilirken, şeker fabrikaları üretim süreçleri olumsuz etkileyeceği bilindiği halde aylardır devredilmiyor. Özelleştirme İdaresi'nin, fabrikaların devriyle ilgili 5 ay süre uzatım hakkı olmamasına rağmen, buradaki kanunsuz süre uzatımı ile alıcı firmalar açıkça kollanıyor. İhale şartnamesine göre hükümlülüklerini yerine getirmeyen firmaların geçici teminatları yakılarak Hazine'ye gelir kaydedilmesi gerekirken, Özelleştirme İdaresi, bunların hiç birini yapmayarak Hazine'nin de zarar etmesine neden oluyor.

İŞTE SKANDAL BELGE

Ticaret Sicil Gazetesine göre 13 Eylül 2018'de 'Bor Şeker Anonim Şirketi' kuruluyor. Bor Şeker Fabrikası da geçtiğimiz Perşembe günü bu şirkete devrediliyor. Şirketin ortaklık yapısı ve imtiyazlı hisse dağılımı, Bor Şeker Fabrikası üzerinde nasıl bir operasyon çekildiğini belgeliyor.

Bor Şeker Anonim Şirketi, Doğuş Gıda ile DSL İnşaat'ın ortaklığıyla kuruluyor. Kurulan bu şirketin yüzde 51'i Doğuş Gıda'ya yüzde 49'u da DSL İnşaat'a ait. Ancak Bor Şeker Fabrikası'nı devralan Bor Şeker Anonim Şirketi'nin imtiyazlı A gurubu hissesi, yüzde 49 paya sahip olan DSL İnşaat'a ait. Yani Doğuş Gıda'nın yüzde 51 payı bulunmasına rağmen şirkette hiçbir söz hakkı bulunmuyor.

YÜZDE 51 ORTAKLIK GÖSTERMELİK!

İhale şartnamesine göre, şeker fabrikaları alıcı firmaların kontrolündeki bir şirkete devredebiliyor. Bor Şeker Fabrikası'nın devrini de yasal gösterebilmek için böyle bir ortaklık yapısına başvurulduğu anlaşılıyor. Bor Şeker Anonim Şirketi'nin yüzde 51 çoğunluk hissesi Doğuş Gıda'da görünse de şirket asıl DSL İnşaat'ın kontrolünde bulunuyor.

ÖZELLEŞTİRME İDARESİ SIR GİBİ SAKLIYORDU!

Özelleştirme İdaresi ve Doğuş Gıda, fabrikanın devrinin yapıldığı şirketle ilgili bilgileri sır gibi saklıyorlardı. Normalde devri yapılan fabrikaları web sayfasından duyuran Özelleştirme İdaresi, Bor Şeker Fabrikası'nın devriyle ilgili hiçbir bilgiyi sayfasına koymadı. Ortaya çıkan bu skandal ortaklık yapısından dolayı Özelleştirme İdaresi'nin bu fabrikanın devriyle ilgili kamuoyuna neden hiçbir bilgi paylaşmadığı daha iyi anlaşılıyor.

FABRİKA İHALEYE GİRMEYEN FİRMAYA DEVREDİLDİ

Ortaya çıkan bu skandal belgeye göre, Bor Şeker Fabrikası özelleştirme ihalesine girmeyen bir firmanın kontrolündeki şirkete devredildi. Doğuş Gıda'nın bu hileli satıştan ne kadar kar elde ettiği bilinmezken, 4 milyon lira geçici teminatı da kurtarmış oldu.

İHALENİN İPTAL EDİLMESİ GEREKİYOR!

İhale şartnamesine göre, şeker fabrikaları alıcı firmanın kontrolünde olmayan bir şirkete devredilemez. Bu kanunsuz devrin biran önce iptal edilmesi gerekiyor. Böyle hileli satışa göz yuman Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu ile ilgili nasıl bir işlem yapılacağı ise bilinmiyor.

TÜRKİYE'DE BİR İLK YAŞANDI

Hileli satışla birlikte özelleştirme ihalelerinde Türkiye'de bir ilk yaşandı. Bor Şeker Fabrikası, özelleştirme ihalesine girmeyen bir firmanın kontrolündeki şirkete devredilmiş oldu.