fındıkta fiyatı düşürmek için rekolte oyunların devam ettiğine dikkat çeken Sarıbal, “Ulus ötesi şirketler rekolteyi bilinçli olarak yüksek göstermeye çalışıyorlar. TÜİK üretim tahminini 600 bin ton olarak açıkladı. Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi ise 670 bin ton olarak duyurdu. Ancak Tarım Bakanlığı'nın suskunluğu devam ediyor" diye konuştu.

TMO MUTLAKA PİYASAYA GİRMELİDİR

TMO'nun mutlaka piyasaya girmesi gerektiğini vurgulayan Sarıbal, "2014 yılı don afetinden fındık fiyatı 22 liraya kadar yükselmişti. 2016 yılı hasadının ardından fiyatlar 14 lira dolayında seyretti. Ancak daha sonra 8 liraya kadar geriledi. 16 Nisan Referandumdan sonra TMO 10 liradan piyasaya girdi ama fiyatlar pek değişmedi. Böylelikle fiyatlar 10 lira dolayında sabitlenmiş oldu. TMO bu sezon da mutlaka piyasaya girmelidir. Ancak maliyet ve üreticinin önceki yıllardan gelen kayıplarını da dikkate alarak 14 liradan alıma başlamalıdır. Öte yandan TMO'nun randevulu alım yapması beklemeye tahammülü olmayan küçük üreticileri tüccarın kucağına itmektedir. Bu nedenle TMO üreticilerin fındığını bekletmeksizin almalı ve bedelini peşin olarak ödemelidir. Türkiye dünya fındık üretiminin yüzde 70'ini gerçekleştiriyor. Fındık ülkemizde 2 milyon üreticinin geçim kaynağını oluşturuyor. Ayrıca Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 15'ine yakın kısmını tek başına karşılıyor. Buna karşılık fındık hak ettiği değer ve desteği görmüyor" ifadesini kullandı.

KÜLLEME HASTALIĞI ARTTI

Bölgede külleme hastalığı artarak devam ettiğini belirten Sarıbal, fındık üretiminde önemli ölçüde kaybın yaşanacağını aktararak, “Buna bir de temmuz ayında görülen aşırı sıcaklar eklenince verim kayıpları kaçınılmaz olacaktır. Tarım birliklerinin işletme ve tesislerinin özelleştirilmesini amaçlayan 4572 sayılı Kanunun çıkarılmasından sonra Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Fiskobirlik) üreticiden koparılarak bir tabela örgütüne dönüştürüldü. Böylelikle piyasa birkaç şirketin inisiyatifine kaldı. Piyasada oligopol yapı şeklinde çok sayıda üretici karşısında az sayıda alıcı bulunmakta; bu durum fındık fiyatlarının gerçek anlamda serbest piyasa koşullarında oluşmasını engellemektedir" ifadesini kullandı.

TARIMDAN HABER