Sputnik'in haberine göre, Rusya'dan tarım ürünü sevkiyatına yeni düzenleme Ekonomi Bakanlığı tarafından ilgili mercilere duyuruldu. Bakanlık konuya ilişkin duyurusunda ise, Rusya Federasyonu menşeli veya çıkışlı olan ürünlerin ithalatında sevk ülkesine bakılmaksızın 9 Ekim 2017 tarihinden itibaren Ticaret Müşavirliği/Ataşeliği onaylı fatura aranması hususunda gereğinin yapılması istendi.

RUSYA'DAN İTHAL EDİLEN 7 ÜRÜNE ONAY ŞARTI

Ekonomi Bakanlığı, 9 Ekim'den önce yüklenmiş veya sevk işlemleri başlatılmış uygulama konusu eşyanın ithalatında, bu durumu belgeleyen yükleme kağıtlarının (konşimento, CMR, vs) ibrazı halinde onay şartının aranmaması gerektiğini de vurguladı. Söz konusu uygulamanın kapsamına ise 7 ürün alındığını kaydedildi: Adi buğday, ham ayçiçek yağı, mısır, kuru bezelye, çeltik, ayçiçeği küspesi ve makarnalık buğday.

ÖNCE RUSYA İSTEMİŞ.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kararın Ekonomi Bakanlığı tarafından alındığını ifade ederek, Rusya'nın da Türkiye'den aynı belgeleri istediğini, Türkiye'nin de 'mütekabiliyet esası' çerçevesinde bu kuralı getirdiğini söyledi. Tüfenkci, “Rusya bizden isteyince, biliyorsunuz mütekabiliyet var. Önce Rusya istemiş. 9 Ekim 2017'den itibaren bu uygulanmış. 9 Ekim'den önce yüklenmişse istenmiyor. Aynı şekilde Rusya'da bizden istiyor" dedi.

NE OLMUŞTU?

Ankara'nın Rusya'dan tarım ürünü sevkiyatları önüne yeni kısıtlamalar getirdiğini iddia edilmiş, Rus ihracatçıların artık ticaret misyonlarından veya Türkiye'nin Rusya'daki diplomatik kuruluşlardan izin alma kuralı getirmesini, kısıtlama olarak değerlendirmişti. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete ise, bu yeni kuralı ihracat yasağı veya yaptırım olarak değerlendirmenin yanlış olduğunu ifade etmişti.

TARIMDAN HABER