Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nün Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Rize İli Merkez ve İlçelerinde Maviyemiş Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması ve Geliştirilmesi Projesi başlatıldı. Proje kapsamında bahçe tesis edilecek 30 üreticiye 6.000 adet maviyemiş fidanı dağıtıldı.

Maviyemiş projesi için 06 Şubat 2023 tarihinde Müdürlüğün resmi web sayfasında bir duyuru yayınlandı. Duyuru kapsamında atıl ve boş durumdaki arazilerinde maviyemiş üretimi yapmak isteyen üreticiler bağlı bulundukları İl ve İlçe Müdürlüklerine dilekçe ile müracaatta bulundu. Teknik personeller tarafından yapılan arazi kontrolleri sonrasında uygun bulunan üreticilere maviyemiş fidanları teslim edildi.

Gübre desteği eridi gitti! Çiftçinin hiç bir yarasına merhem olmuyor! 15 bin lira maliyete 48 lira destek! Gübre desteği eridi gitti! Çiftçinin hiç bir yarasına merhem olmuyor! 15 bin lira maliyete 48 lira destek!

Rize İli, maviyemiş üretimi yapılan bölgeler arasında yer alacak

Projede, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından %75 hibe ile finanse edilen maviyemiş fidan bedeli üreticilerden %25 katkı payı olarak alındı. Bu proje ile birlikte Rize İli, maviyemiş üretimi yapılan bölgeler arasında yer alacak ve yerli üreticiye yeni bir alternatif kazandırmış olacak.

Maviyemiş nedir ?

Sağlık açısından birçok faydası bulunan maviyemiş, Artvin, Ardahan, Karabük, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Kastamonu, Zonguldak, Sakarya, Bolu, Düzce, Kocaeli, Çanakkale, İstanbul, Bursa, Balıkesir ve Kırklareli'nin yüksek kesimlerinde yetiştiriliyor. Maviyemiş, meyve suyu, pasta, dondurma, çikolata, baharat, reçel, çay, kozmetik ve ilaç sanayisinde ham madde olarak da kullanılıyor