Polonya Kırsal Kalkınma ve Tarım Bakanı Henryk Kowalczyk, Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna'dan ithal edilen 3,5 milyon ton tahıl dolayısıyla zor durumda olan Polonyalı çiftçilerin sorunlarını çözmeyeceğini ileri sürerek istifa etti.

Şeker fabrikasının arazisi 58 milyon liraya özelleştirildi! Şeker fabrikasının arazisi 58 milyon liraya özelleştirildi!

Polonya Tarım Bakanı Henryk Kowalczyk, düzenlediği basın toplantısında, çiftçilerin son dönemde özellikle tahılla ilgili yaşadığı sıkıntıları anımsattı.

Ülkede haftalardır süregelen protestoların hedefi olan Kowalczyk, Polonyalı çiftçilerin temel taleplerinin karşılanamayacağını öne sürerek istifa ettiğini bildirdi.

Çiftçiler, Ukrayna tahılının Polonya'ya kontrolsüz ithalatına tepki göstermiş ve düşen fiyatlar nedeniyle hükümete eleştiride bulunmuştu. 

Polonya'nın Avrupa Konseyi kararıyla Ukrayna'dan ithal ettiği 3,5 milyon ton tahıl istifaya yol açtı. Polonya Kırsal Kalkınma ve Tarım Bakanı Henryk Kowalczyk düzenlediği basın toplantısında AB'nin Polonyalı çiftçilerin temel taleplerini karşılamayacağını gördüğü için Istifa kararı aldığını açıkladı. "Kararımı verdim. AB'nin çiftçilerin temel taleplerini karşılamayacağını görerek Kırsal Kalkınma ve Tarım Bakanı görevimden istifa ediyorum" diyen Henryk Kowalczyk, son olarak 31 Mart'ta AB'ye yaptıkları Ukrayna tahılına gümrük vergisi uygulanması başvurularının reddedildiğini, AB'nin söz konusu ithalatın 5 Haziran 2024 tarihine kadar gümrük vergisi olmaksızın devamına karar verdiğini söyledi. 2021 yılından bu yana Kırsal Kalkınma ve Tarım Bakanı olarak görev yapan Kowalczyk çalışma arkadaşlarına teşekkür ederken, yerine gelecek yeni Tarım Bakanı'na da başarılar diledi. Henryk Kowalczyk'ın istifasının Polonyalı çiftçilerin ucuz Ukrayna tahılı nedeniyle başlattıkları protesto sürecini iyi yönetemediği gerekçesiyle mensubu bulunduğu iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi PiS yönetimi tarafından istendiği ileri sürülürken, Kowalczyk söz konusu iddiaları yalanladı.

Kaynak: İHA