TARIMDAN HABER ÖZEL / Polatlı, besi hayvancılığında Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri haline geldi. Son yıllarda besicilerin Polatlı 115 mevkii diye tabir edilen bölgede ciddi yatırımlar yaparken, şuanda yaklaşık 150 bin besi hayvanı bulunuyor. Mevcut hayvan sayısı ile Türkiye’nin besicilikte yüzde 10’un üzerinde bir üretim kapasitesine ulaşmasına rağmen, bölgede besiciler yaşanan iki temel sorundan dolayı ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar.

Öncelikle gübre bertaraf sorunu yaşayan besiciler, çiftliklerden çıkan gübreyi bertaraf edemiyorlar. Bunun için bölgede kurulmuş olan 5 tane biyogaz tesisi bulunmasına rağmen bu tesislerden 3 tanesinin çalışmaması bölgedeki gübre sorununu hat safhaya çıkarmış durumda.

Santral

Tarım Bakanlığının bölgede kurulu olan biyogaz tesislerini denetlememesi, biyogaz tesislerinde besicilere yönelik suiistimalleri gündeme getirirken, yakın bir gelecekte gübre atık sorununun daha ciddi bir sorun haline gelmesinden endişe ediliyor. Kurulu bulunan biyogaz tesislerinin ÇED raporunun dahi bulunmaması, devlet desteği ile kurulan biyogaz tesislerinin sorgulanmasını gündeme getirirken, atık sisteminin çalışmaması bölgede besi hayvancılığını da tehlikeye atıyor.

Diğer yandan besiciler hayvanlarına içirecek temiz su sıkıntısı yaşarken, yeraltından çekilen suyun da acı olması hayvanlara ciddi zarar veriyor. Bu konuda Ankara Büyükşehir Belediyesi bölgeye yönelik bir çalışma başlatırken, besiciler su sorunun acilen çözülmesini bekliyor.

Paramız olsa da sığır ithal edemeyeceğiz! ESK Genel Müdüründen dikkat çeken ithal sığır uyarısı! Paramız olsa da sığır ithal edemeyeceğiz! ESK Genel Müdüründen dikkat çeken ithal sığır uyarısı!

Türkiye, yaşanan et sorunundan dolayı yurt dışından yoğun bir şekilde canlı hayvan ve et ithal ederken, Polatlı’da yaşanan iki temel sorundan dolayı yerli üretimin tehlikeye atılması, hayvancılıkta yaşanan çelişkiyi gözler önüne seriyor.