ÖZEL HABER

Ölen ithal besilik hayvanların yerine yeniden hayvan verilecek. İthal besilik hayvanlarda ölüm oranlarının artması üreticiyi mağdur ederken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu mağduriyeti gidermek için bir çözüm geliştirdiği ortaya çıktı. Alınan bilgilere göre, ölen hayvanların yerine üreticiye yeniden hayvan verilecek. Buradaki zararın da ithalatçı firmalar tarafından karşılanacağı belirtildi.

KOMİSYON KURULMUŞTU

İthal besilik hayvanlarda ölüm oranlarının artması ciddi bir sorun olmaya başladı. Üretici büyük bir mağduriyet yaşarken, hayvan hastalıkları konusunda da sektörde ciddi bir kaygı yaşanıyor. Özellikle Romanya'dan ithal edilen besilik hayvanlarda hastalık ve ölüm oranının yüksek olması mağduriyeti de hat safhaya çıkardı. Üreticiler mağduriyetinin giderilmesi için Bakanlık ve Et ve Süt Kurumu nezdinde girişimlerde bulunmuştu. Et ve Süt Kurumu da Romanya'dan ithal edilerek üreticilere dağıtılan hayvanlarda ne kadar bir kayıp yaşandığını tespit etmek için bir komisyon kurmuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgilere göre, üreticinin mağduriyetini gidermek için ölen hayvanların yerine yeniden hayvan verileceği öğrenildi. Buradaki zararın ise firmalar tarafından karşılanacağı belirtiliyor.

BİR AYDA 20 HAYVANI ÖLDÜ

Diğer taraftan ölüm haberleri gelmeye devam ediyor. Diyarbakır'da OPAŞ şirketine ait besi işletmesinin sahibi Cahit Pekkolay, Romanya'dan ithal edilen besilik hayvanlardan 60 baş aldığını ve 1 ayda 20 hayvanın öldüğünü kaydetti. 11 hayvanının da hasta olduğunu ifade eden Pekkolay, şunları kaydetti: “Bir ay önce Kocaeli Derince Limanı'nda Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği'nden 60 baş besilik hayvan aldım. Bunun için 75 bin 600 euro ödedim. Hayvanları getirdik besiye aldık fakat kısa süre sonra hayvanlar hastalandı ve ölümler başladı. Bugüne kadar 16 hayvanım öldü, 11'i de hasta. Veterinerler akciğer hastalığı olduğunu söylüyor. Avrupa'dan ithal hayvanlar genellikle Simental, Belçika Mavisi, Şarole olur. Bunların tam olarak ırkı bile belli değil. Bizim uğradığımız zararın karşılanmasını istiyoruz"

ALDIĞI HAYVANLARI GERİ VERMEK İSTİYOR

Diğer yandan, Bilecik'te besicilik yapan Kemal Eğilmez de ithal ettiği 60 sığırdan 17'si ölürken, 7'sinin de ölme tehlikesi bulunduğunu belirtti. Besici Kemal Eğilmez, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü'ne dilekçe göndererek yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Eğilmez, mağduriyetinin giderilmesini isterken, kalan hayvanlarının da geri alınmasını istedi.

TARIMDAN HABER