ÖZEL HABER

Nova mandalina üreticisi zor günler geçiriyor. Hatay'ın Erzin ilçesinde ve Adana bölgesinde yetiştirilen Nova mandalinalar, Rusya'nın ambargosundan doğrudan etkilenen ürünlerin başında geldi.

Ambargo kararının Nova mandalinanın tam hasat zamanına gelmesi üreticiyi ciddi anlamda sıkıntıya soktu. Portakala benzeyen ve elle soyularak yenilemeyen Nova mandalinalar, tüketicinin damak tadına hitap etmeyeceği kaygısından dolayı iç piyasaya da verilemiyor.

Nova mandalinanın önemli üretici bölgesi olan Hatay'ın Erzin ilçesindeki Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Cankat Karakurum, Nova mandalina üreticisinin çok zor günler geçirdiğini söyledi. Bu mandalina çeşidinin önemli bir bölümünün Rusya pazarına yönelik üretildiğini dile getiren Karakurum, “Fiyatlar yüzde 50'den fazla düştü. Buna rağmen ihracatçı üreticiden ürün alma konusunda iştahlı davranmıyor" diye konuştu.

Nova mandalinanın, aslında Türkiye'de tüketilen Satsuma mandalinadan daha lezzetli, kurabiye gibi gevrek ve aromasının daha yüksek olduğunu kaydeden Karakurum, ancak alışkanlıklardan dolayı üreticinin iç piyasaya süremediğini vurguladı. “Nova mandalinasını İstanbul ve Ankara'daki arkadaşlarıma gönderdiğimde, bu mandalinayı benden sürekli istiyorlar" diye konuşan Karakurum, Nova mandalinanın tadına varılması durumunda tüketici alışkanlıklarının çok rahat değişeceğinin altını çizdi.

Ancak bunun zaman alacağını ifade eden Karakurum, tüketicinin alışkanlık kaygısından dolayı üreticinin elinde kalan Nova mandalinaların iç piyasaya da sürülemediğini vurguladı. Karakurum, bu anlamda üreticinin mağduriyetinin önlenmesi için acil önlemler beklediklerini vurguladı.