Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu Bölgeleri arasında florası ve biyolojik çeşitliliği bakımından önemli bir nokta olan Kelkit Vadisi, GES tehdidi altında. Konuya ilişkin TBMM’ye bir araştırma önergesi sunan CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz; “Kelkit Vadisi koruma altına almamız gereken bir değerken, herhangi bir üst ölçekli havza yönetim planı olmaksızın, vadi boyunca onlarca HES projesi yapıldı. Yüz yıllardır Tokat’a, halka ve doğaya yaşam veren Yeşilırmak suyu, HES projeleriyle adeta talan edildi!” dedi

PROJENİN HEDEFİNDEKİ KÖYLÜLER PROJEYE KARŞI

Kelkit Irmağı ve D-100 transit yolunun da geçtiği Mutluca Köyü’nde geçmişte birçok HES kuran AYDEM enerji şirketinin, bu kez de köyde kurmayı planladığı Akıncı HES Yardımcı Kaynak GES İlavesi Projesi ile köylülerin tarım arazisini Güneş Enerji Panelleriyle kapatmak istiyor. Projeye itiraz eden köylüler, verimli tarım arazilerinin yok edilmesine karşı çıkıyor.

Şirketin araziye GES (Güneş enerji santrali) projesi yapmak için girişimlere başladığını belirten CHP’li Durmaz, “Bölge halkına ve ilgili kuruluşlara başvurmadan, 136 dönüm araziyi kapsayan bu projenin; arazilerin jeolojik, hidrolojik ve doğal özellikleri; ekosistem hizmetlerinin sağlığı ve bütünlüğü, yerel ekonomide su kaynaklarının önemi ve yeri; söz konusu projelerden akarsu sisteminin ve yöre halkının ne düzeyde etkileneceği ekseninde değerlendirilmesi yapılmadan, keşif ve bilirkişi raporu olmaksızın CED olumlu raporu çıkması tartışmalıdır.”

ORİJİNAL TARIM ARAZİSİNE MARJİNAL DEDİLER!

Açıklamasının devamında bölge halkının santral kurulmasına karşı çıkarak, Tokat İdare Mahkemesi'ne dava açtıklarını da hatırlatan Durmaz; “Gerekli incelemeler yapılmaksızın aktif tarım alanlarını, marjinal tarım alanı olarak raporlamak mevzuata aykırıdır. Tarım alanlarında yeni bir inceleme yapılmıştır. Bunların sonucunun beklenmesi gerekmektedir” dedi. 

Projenin gerçekleşmesi durumunda ciddi bir su sorunu da yaşanabileceğini belirten Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, “Yeşilırmak’tan akan suyla can bulan köylerde yaşayan binlerce insan susuz kalabilir. Suyu olmayan, deresi kurutulan halkın geçim kaynakları yok edilirse, bölgede tarım ve hayvancılık büyük ölçüde zarar görür.” dedi.

Tarım Kredi Marketlere genel müdür bulmakta zorlandılar emlakçıyı genel müdür yaptılar! Tarım Kredi Marketlere genel müdür bulmakta zorlandılar emlakçıyı genel müdür yaptılar!

Önergesinde Çevre Kanunu ve Ramsar sözleşmesine değinen Durmaz; “Kanununda açıkça ifade edildiği gibi, doğayı ve çevreyi ilgilendirecek her türlü proje ve yatırımın, sürdürülebilir kalkınma ilkelerine bağlı kalarak; doğal kaynaklara, kentsel ve kırsal arazilere uygun şekilde, hava, toprak ve su kirlenmesinin önlenmesi, bugünkü ve gelecek kuşakların sağlık ve yaşam düzeylerinin güvence altına alınması ilkesini dikkate alacak şekilde hukuki ve teknik esaslara uygun olmalıdır.” Dedi.

 TOKAT’IN DOĞASINI KORUMAK İÇİN TBMM'DE KOMİSYON KURULSUN!

Doğal kaynaklarımızın, yaşam alanlarımızın, tarım ve üretim merkezlerimizin hesapsızca şirketlere kiralanması doğal kaynaklarımızın, yaşam kaynağımızın talan edilmesidir.

Doğamıza ve yaşam alanlarımıza sahip çıkmak için bölgede yapılacak olan tüm projelerin denetim ve incelemeden geçmesi gerekmektedir. Bu nedenle konunun TBMM gündemine alınarak ilgili araştırmaların yapılması elzemdir.