Bilindiği üzere pancar şekerinin muadili olan fruktoz, mısır nişastasından üretiliyor. Mısır'dan önce nişasta, nişastadan ise glikoz ve fruktoz üretiliyor. Ancak mısırın içindeki fruktoz oranının ne olduğu bugüne kadar hiç sorgulanmamıştı.

Bu konuda iki anket yapan 'gidadedektifi'; ilkinde 'Mısırdaki fruktoz oranı yüzde kaçtır?' diye takipçilerine soru yöneltti.

Cevap seçenekleri; yüzde 60 ve yüzde 0,6 şeklindeydi.

Ankete 10 bine yakın kişi katıldı. Ankete katılan yaklaşık 6 bin kişi yüzde 60'ı işaret etti. Ancak, yanıldılar. Çünkü doğru cevap yüzde 0.6 idi.

İkinci ankette ise, “Mısır nişastasındaki Fruktoz oranı yüzde kaçtır?” sorusu yöneltildi.

Bu ankete ise 11 binden fazla kişi katıldı. Bunlardan sadece 1500 kişi Nişastada Fruktoz oranı yüzde 0'dır dedi.

Kalan tüm katılımcılar ise Nişastadaki Fruktoz oranını yüzde 100 olarak işaretledi.

DOĞAL OLMAYAN BİR ŞEYLER VAR DEMEKTİR!

Gidadedektifi, bu sonuçlara göre şu yorumda bulundu:

"Tabii burada kafanızı kurcalayan soru; Yüksek Fruktozlu Mısır şurubu üretilen mısırın nasıl bu kadar az oranda Fruktoz içerdiği olacaktır. Hatta Mısır şurubunun meydana geldiği Mısır nişastasında nasıl olur da Fruktoz olmaz diyeceksiniz. Çok garip değil mi? Ama yok. Olmayınca olmuyor. Zaten bu yüzden, Mısır şurubu doğal ve sağlıklı bir şeker olarak ifade edilemez diyoruz. İçeriğinde doğal olarak Fruktoz içermeyen bir üründen, Yüksek Fruktozlu Şurup meydana getiriyorsanız; bunda “doğal olmayan” birşeyler var demektir.

Bu arada gelelim madalyonun diğer yüzüne; Şeker pancarı. Şeker kamışı ile birlikte dünyada sofra şekeri olarak bilinen Sakkarozun temel kaynaklarından biri olan Şeker pancarında da; Glikoz ve Fruktoz yok denecek kadar azdır. Fakat sıkı durun! Şeker pancarında yüksek oranda Sakkaroz yani Sofra şekeri doğal olarak bulunmaktadır. Bakın formül basit, Doğal bir bitkinin içinde zaten var olan bir şekerden, rafine bir şeker üretiyorsunuz. Sağlıklı mı? Tartışılır. Fakat bunun doğallığını tartışamazsınız.

Bunun yanısıra, Şeker pancarından şeker üretimi esnasında özellikle hayvancılık sektörü için önem arz eden Melas vb. çeşitli yan ürünler ortaya çıkmaktadır. Bu haliyle Şeker pancarı üretimi doğal bir üretim süreci olup, şekerin temel kaynaklarından biridir”

TARIMDANHABER