Tarım İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, mevsimlik tarım işçileri için varış ve çıkış ili olarak bir işleyiş formatı hazırlandığı duyurdu. Açıklamada, şunları yer aldı: “Bu amaçla İlimizde mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmak isteyenler bulundukları veya çalışacakları İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine aracılar vasıtasıyla talepte bulunacaktır. Aracılar talepte bulunan işçilere ait kimlik bilgileri, ikamet bilgileri ve varış ilindeki işverenlere ait kimlik ve ikamet bilgilerini eksiksiz olarak doldurup bulundukları veya çalışacakları yere başvuruda bulunacaklardır.

Talep formları ilimizce değerlendirilmek üzere İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine Elektronik Belge Yönetim Sistemi üzerinden gönderilecek olup ilimizdeki İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri çıkış ilinden yapılan mevsimlik tarım işçiliği çalışma başvurusunu uygun bulduğu takdirde onayladığını Elektronik Belge Yönetim Sistemi üzerinden çıkış ili İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bildirecektir.

Çıkış ilindeki İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ilimiz İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden gönderilen onay belgesine istinaden seyahat izin belgesi düzenleyecek olup, iki suret düzenlenecek bu belgeden bir sureti sağlık kontrolü yaptırmak üzere İl/İlçe sağlık müdürlüğünce onaylanmak üzere mevsimlik tarım işçisine verilecektir. Çıkış İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri seyahat izin belgesi düzenlenmesinin ardından bu bilgileri varış ili İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bildirecektir.

Mevsimlik tarım işçilerinin ilimize gelişinde veya talep halinde ilimizden çıkışında, her iki İl Valiliğinin birlikte belirleyeceği zamanda, harekete geçilmeden önce gerekli sağlık kontrollerine tabi tutulduktan sonra toplu ulaşım araçları ile (seyrekleştirme kurallarına uygun olarak) çıkış ilinden transit şekilde varış iline hareket ettirilecektir.

Ayrıca, İlimize gelen mevsimlik tarım işçilerinin konaklayacağı alanların ve temel ihtiyaçlarının giderilmesine dair tedbirlerin alınmasında Kaymakamlık, İl/İlçe Jandarma Komutanlığı, İl/İlçe Emniyet Müdürlüğü, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl/İlçe Sağlık Müdürlüklerinin yanı sıra Belediye sınırlarında zabıta ve mahalle muhtarları, köylerde köy muhtarları ile İl Özel İdaresi de yetkili ve sorumludur.”