Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, 2022’de arpa üreten çiftçilerin mazot gübre desteğinde bir uyuşmazlık söz konusu olduğunu belirterek, “Arpa üreten çiftçinin 1 dekar için 75 TL mazot, 46 TL gübre olmak üzere toplam 121 TL destek alması gerekirken desteği icmale 83 TL olarak yansıyan çiftçiler var. Umarım bu hata sehven olmuştur” dedi.

toy-4

Kütahya’nın Dumlupınar ilçesinde 437 dekar alanda arpa ve buğday üretimi yapan çiftçiyi, mazot gübre desteği icmallerinde dekara 121 lira olması gereken destek ödemesinin 86 lira olarak kayıtlara girmesi şok etti. Buğdayda dekara 121 lira olarak görünün destek ödemesinin arpada 86 lira olması, yaşanan büyük hatayı ortaya koyarken, çiftçinin Dumlupınar Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ile yaptığı görüşmeden de bir sonuç çıkmadı. Dumlupınar Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, çiftçinin ektiği arpanın icmallerde diğer ürünler kapsamında değerlendirildiği ve bundan dolayı mazot gübre desteğinin dekara 121 lira değil 86 lira ödeneceğini bildirdi. Ancak sadece 6 üründe (buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale ve çeltik) mazot gübre desteğinin erken ödeneceği, diğer ürünler kapsamındaki ürünlere erken ödeme yapılmayacağı bilindiği halde Dumlupınar Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğünün çiftçiye böyle cevap vermesi dikkat çekti.

Tarım İlçe müdürlüğünden bir sonuç alamayan çiftçi, Kütahya Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne ulaştı. Tarım İl Müdürlüğündeki yetkililer, çiftçiye icmallerdeki hatanın fark edildiğini ve hatanın düzeltileceğini belirttiler.

ÇİFTÇİNİN MAZOT GÜBRE DESTEĞİ ÖDEMELERİNDE MAĞDURİYET YAŞAMAMASI İÇİN İCMALLERİ DİKKATLİ BİR ŞEKİLDE KONTROL ETMESİ GEREKİYOR!

Dumlupınar’daki çiftçinin fark ettiği bu hata, erken ödemesi yapılacak mazot gübre desteğinde olası mağduriyetlerin yaşanacağını ve çiftçilerin mutlaka askıya çıkan icmalleri çok dikkatli incelemesi gerekliliğini bir kez daha ortaya koydu.