TÜSEDAD, Mart ayı çiğ süt üretim maliyetini açıklayarak, Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan referans fiyatın ne kadar üreticinin aleyhine bir fiyat olduğunu gözler önüne serdi. Ulusal Süt Konseyi, 1 Mayıs’dan itibaren geçerli olacak çiğ süt referans fiyatını 14,65 lira olarak açıklarken, TÜSEDAD, yaptığı hesaplama ile 1 litre çiğ sütün üretim maliyetinin 16,76 lira olduğunu ve çiğ süt referans fiyatının en düşük 20 lira olması gerektiğinin altını çizdi.  

TÜSEDAD, Mart ayı çiğ süt üretim maliyetleri ile ilgili olarak yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi: 

100 BAŞ SAĞMAL KAPASİTEYE GÖRE MALİYET HESABI YAPILDI

"Derneğimiz maliyet komisyonu; 100 baş sağmal kapasitesine sahip bir işletmeyi baz alıp, günde ortalama 28 litre süt veren sağmallardan oluşan, işletmede doğan erkek buzağıları 4 günlükken satan ve yılda %20 reforme ineği sürüden çıkartıp bunların yerine de her yıl doğan tüm dişileri besleyerek yetiştirdiği gebe düvelerinin de yıllık sürü yenileme ihtiyacı olan %20’sini sürüye ekleyip yine işletmede yetişmiş ihtiyaç fazlası geri kalan %10 gebe düvelerini de piyasada satan ve sağmal kapasitesini böylelikle 100 başta sabit tutan bir işletme için maliyet hesaplamaktadır. 

MART AYI GERÇEK ÜRETİM MALİYETİ 16,76 LİRA

Buna göre; güncel yem ve diğer tüm giderlerin ayrıca gelirlerin de dikkate alındığı hesaplama metodumuza göre Mart ayı 1 litre soğutulmuş çiğ süt üretim maliyeti 16,76 TL olarak hesaplanmıştır. 

Kırsalda üretim yapan çiftçilerimizin kârlı bir üretim döngüsü içinde olması, ülkenin geleceği için vazgeçilemez bir öneme sahiptir. Sürdürülebilir gıda tedariki, kırsaldan kente göçün durması ve kırsalda işgücü bulunabilirliği diğer sanayiler için dünyada rekabetçi olunması bakımından stratejik bir konudur. 

ÇİĞ SÜT REFERANS FİYATI 20 LİRA OLMALI

Konya'da hayvancılık işletmesi konkordato ilan etti! Konya'da hayvancılık işletmesi konkordato ilan etti!

Sektörü dengede tutacak ve hem et hem de çiğ süt üretim arzının devamlılığını sağlayacak olan 1 litre soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatının; derneğimiz tarafından her ay hesaplanan maliyet üzerine konacak ortalama %20 kar ile 20 TL/litre  olarak açıklanması önerilmektedir. 

Web sitemizde konuya ilişkin maliyet hesaplaması ayrıntıları paylaşılmakta ayrıca aşağıda da bilgilerinize sunulmaktadır. 
Ayrıca; yeni çiftlik kurmak veya çiftliğini büyütmek isteyen yatırımcılarımızın maliyet hesaplama metodumuzu nasıl kullanabilecekleri de web sitemizde sunulmaktadır. Verilen excel programı ile istenilen kapasite ve süt verimine göre bölgelerindeki güncel gider ve gelir fiyatlarını kullanarak kendi hesaplamalarını yapabileceklerdir."