Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 2014-2015 iş yılı sonunda 31 Ekim itibariyle 36 bin 500 ton satış gerçekleştirdiklerini belirterek, satışlardaki artışla birlikte 314 milyon TL ciroya ulaştıklarını açıkladı. Asa, yılın 11 aylık döneminde ise 64 milyon TL karlılık oluştuğunu bildirdi. Bu yıl ürün alım fiyatlarına orta danede yüzde 45, ince danede yüzde 75'e varan artış yapıldığını ifade eden Asa, “Piyasa koşulları gözetilerek ortaklarımız desteklenmiş olup bir nevi kar payı dağıtılmıştır. Ayrıca önümüzdeki yıllarda ilk defa gerçek manada kar payı dağıtımı da yapılacaktır. Zirai ilaç ve gübre desteği yapılıyorsa, Birliğe üretim ve kooperatiflere de depolama kapasitesinin artırılması için yeni yatırımlar yapılıyorsa, bir lira dahi kredi kullanmadan ürün bedelleri zamanında ödeniyorsa, tek sebebi karlılıktır; karlılık olmazsa bunların hiçbiri olmaz. Marmarabirlik'in mutlaka kar etmesi gerekmektedir” dedi.

2016 yılı ciro hedefi 350 milyon lira

Son 5 yıldır planlı ürün alımlarıyla birlikte düzenli stoklar oluştuğunu ve bulunan yeni pazarlarla birlikte satış rakamlarının arttığını söyleyen Asa, Marmarabirlik'in 2014-2015 iş yılında yeni bir rekora imza attığını söyledi. İş yılı sonu itibariyle 314 milyon TL ciro ile hedefi aştıklarını vurgulayan Asa, “Ciro hedefimizi 2015 yılının başında 310 milyon TL olarak kamuoyuyla paylaşmıştık. Rakamlar göstermektedir ki Marmarabirlik, ürün alım ve satışlarını belirli bir plan dahilinde gerçekleştirmektedir. Ulaşılan rakam ve yakalanan başarı tesadüf değildir. Önümüzdeki yıl ise 314 milyon TL olan ciromuzu yüzde 10 civarında bir artışla 350 milyon TL'ye çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

İş yılı sonunda toplamda 36 bin 500 ton satış rakamına ulaştıklarını bildiren Asa, ihracatta da 6 bin ton satış gerçekleştirerek yine bir rekor kırdıklarını kaydetti.

Kooperatiflerin borçlarına tasfiye imkanı

“Marmarabirlik kazanırsa ortak kazanır” diyen Asa, karlılık ve ciroya yansıyan olumlu rakamları yine üretici ortaklar için kullandıklarını belirtti. Asa, 2004 yılında Marmarabirlik'e bağlı kooperatiflerde hesap ayrıştırmasına gidildiğini ve kooperatiflerin mali yönden özerk kuruluşlar haline getirildiğini anımsatarak, şunları söyledi:

“Bu süreçten sonra Birliklere, 6455 sayılı kanun ile 4572 sayılı kanuna eklenen geçici 5. madde ile mali yapısı bozulan kooperatiflerin borçlarına tasfiye imkanı tanındı. Anasözleşme gereği bu imkandan yararlanmayı talep eden ve ilgili mevzuatta belirtilen şartları taşıyan kooperatifler, Marmarabirlik'e başvurarak tasfiye talebinde bulunabilecekler. Bugün itibariyle kanun kapsamında bu haktan faydalanmak isteyen kooperatiflerimiz için 23 milyon TL'lik borcun tasfiyesi öngörülmektedir. Hedefimiz 'güçlü kooperatif, güçlü Marmarabirlik' ilkesiyle Marmarabirlik'teki güçlü ve istikrarlı yapıyı bütün kooperatiflerimizde tesis etmektir.” Asa, ilgili mevzuat çerçevesinde, tasfiye edilecek borcu olmayan kooperatiflere de projesi kooperatifler tarafından hazırlanmak suretiyle yatırım desteği verileceğini bildirdi.

5 yılda 42 milyon lira yatırım

Marmarabirlik'in satış rakamlarındaki artışın sürdürülebilir olması için depolama kapasitesinin artırılması gerektiğine de işaret eden Asa, “Marmarabirlik'te bu kapsamda son 5 yılda toplam 42 milyon TL'lik yatırım yapılmıştır. Orhangazi, İznik, Mudanya Kooperatiflerimize yapılan depolama tesisleri ve Gemlik, Edincik, Mürefte ve Erdek Kooperatiflerine yapılacak yatırımlarla birlikte Marmarabirlik'in 70 bin tonlar seviyesindeki depolama kapasitesinin 100 bin tonlara çıkarılması hedeflenmektedir. Amacımız daha çok ürün almak ve daha çok ürün satmaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak: Dünya