Kullanılacak mera yaylak ve otlakların listesi yayınlandı! Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ihtiyaç fazlası  mera yaylak ve kışlakları kiralamak isteyenler için müracaatları başlattı.

Van valiliği, mera ve yaylaların uzun sureli ve daha verimli kullanımını sağlamak amacıyla ve depremin etkisinde ötürü şehrin aldığı göç nedeniyle elini taşın altına soktu.

Van Valiliği tarımı canlandırmak adına  şehirde bulunan toplam 673 adet yayla ve meralar ilgili tasarrufa gitti. Valilik, Van İli İlçeleri  ve mahallelerde bulunan ihtiyaç fazlası verimli mera yaylak kışlakları kiralığa çıkardı.

İl nüfusuna kayıtlı kişiler 10 Mart 2023 il dışından göçerler ise 23 Mart 2023 tarihine kadar  kiralamak istedikleri yerin bağlı olduğu kaymakamlığa(İlçe Tarım Müdürlükleri) müracaat etmeleri gerekiyor.

İlgili kaymakamlıklar(İlçe Tarım Müdürlükleri)  en hızlı şekilde göçer müracaat dosyalarını tamamlayarak en geç 19 Nisan 2023 tarihine kadar  İl Mera Komisyonuna gönderecek.

İhtiyaç fazlası meraların kiraya verilmesi komisyonu yetkisi dahilinde

Valilik uyardı!

İhtiyaç fazlası meraların kiraya verilmesi 11 Mera Komisyonu yetkisi dahilinde. Tüm mera, yaylak ve kışlakların kiralanması 11 Mera komisyonu yetkisi dahilinde olup, komisyon dışında yapılan kiralama işlemleri yasal değildir. Buna gore meralarda belediye başkanlıların, muhtarlıkların ve şahısların kiralama yetkisi bulunmadığından herhangi bir şekilde Mera, yetkisiz kiralama yapılması durumunda ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli adli, ve idari işlem uygulanacaktır.

Çiftçiler tarım il/ilçe müdürlüklerine müracaat edebilecek! İcmaller dün askıya çıktı! Çiftçiler tarım il/ilçe müdürlüklerine müracaat edebilecek! İcmaller dün askıya çıktı!

Kiralama ücreti ne kadar ?

Tahmini bedel  ve geçici teminat hesaplaması  1 otlama mevsimi ve 1 küçük baş hayvan birimi üzerinden hesaplanacak.

Koordineli bir sistem var

Meraların kurallara uygun olarak otlatılabilmesi, verimlilik ve sosyal adalet ilkelerinin zedelenmemesi için yıllardan beri uygulanan, mevcut hayvanların mahalledeki ortak sürüye dahil edilerek, tüm hayvan sahiplerinin katılımı ile tutulan  çobanla kontrollü ve rotasyonlu otlatmanın devam ettirilmesi sağlanacak.

Ne kadar sürecek?

Otlatma mevsimi 15 Mayis 2023 tarihinde başlayacak, 15 Ekim 2023 tarihinde sona erecek.

Kiraya verilecek arazi ve mera listesi, Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün web sayfasından öğrenilebilir.