Kırsal kalkınmayı destekleme çalışmalarını sürdüren Denizli Büyükşehir Belediyesi, Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinde Verimliliği Arttırma Projesi’ni hayata geçirdi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliği ile yapılan proje kapsamında damızlık koç ve teke dağıtımı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Denizli Ticaret Borsası (DTB) Canlı Hayvan Pazarı’nda gerçekleştirilen törene Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Genel Sekreter Yardımcısı Serhat Akbulut, Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Çınar, çiftçiler ve davetliler katıldı. İl Müdürü Şakir Çınar yaptığı konuşmada Hayvancılık, artan nüfusun hayvansal protein ihtiyacının karşılanması, insan gıdası olarak değerlendirilmeyen bitkisel ürün ve atıklarını faydalı gıdalara dönüştürebilme yetenekleri, sanayiye hammadde sağlaması ve istihdama olan katkıları nedeniyle önemli bir sektördür. Genetik yapının iyileştirilmesi ve verimin arttırılmasına yönelik olarak İlimizde 2 adet Karya ırkı ve 1 adet Kıl Keçisi projesi olmak üzere 3 adet Halk Elinde Ülkesel Hayvan Islahı Projesi başarıyla yürütülmektedir. Amacımız Halk Elindeki Ülkesel ıslah projelerinden elde etmiş olduğumuz damızlık hayvanların İlimiz küçükbaş yetiştiricilerinin damızlık olarak  hizmetine sunmak ve bu şekilde koyun ve keçileri et, süt ve döl verimleri yüksek sürüler haline getirmek, kan tazelemek, uygulanacak ıslah çalışmalarıyla koyun ve keçi sayısını artırmaktır.

Bu amaçla 2011 yılından 2020 yılına kadar ilimizde Bakanlık projesi olan  “Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi” kapsamında 259 yetiştiricimize 658 koç dağıtımı yapılmıştır. Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinde Verimliliği Artırma Projesiyle İlimizdeki Koyun ve Keçilerde verimliliği artırma ve kan tazeleme çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz. Bu tür projeleri ileriki dönemlerde de devam ettireceğiz.

Bu nedenle İlimizde "Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinde Verimliliği Artırma Projesi" kapsamında  Denizli Büyükşehir Belediyesi ile İl Müdürlüğümüz arasında yapılan protokol çerçevesinde Denizli Büyükşehir Belediyesi finansmanını , İl Müdürlüğümüz de teknik desteği sağlayarak  19 ilçemizde koç ve teke dağıtımı yapılacaktır.

Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinde Verimliliği Artırma Projesi kapsamında 100 aileye 200 baş Karya ırkı koç, 50 aileye 100 baş İvesi koçu ve 50 aileye 100 baş Kıl keçisi dağıtılacaktır. Bugün ise 50 aileye 100 baş Kıl Keçisi tekesi ve 50 aileye 100 baş Karya Irkı koç dağıtılacaktır.

Çınar projenin hayata geçirilmesinde büyük emeği olan Başkan Osman Zolan’a teşekkür ederek, “Bugüne kadar birçok projede beraber çalıştığımız Büyükşehir Belediye Başkanımıza şahsım ve kurumum adına şükranlarımı, minnetlerimi sunmak istiyorum. Çünkü kurumsal ve kişisel olarak çok ciddi desteklerini alıyoruz. damızlık koçlarımızın İlimiz hayvancılığına, yetiştiricilerimize, hayırlı olmasını temenni eder bol kazançlı bereketli bir yıl dileriz.” diye konuştu.

Denizli Büyükşehir Belediyesinin tarım ve hayvancılığa destek olmaya devam edeceğini vurgulayan Başkan Zolan, "200 üreticimize sahip olduğu küçükbaş hayvanların ırkını tazelemek, verimliliğini arttırmak adına katkı sağlayacağız. Şimdiden hayırlı ve uğurlu olsun. Sizler, gerçekten gece gündüz çalışıyorsunuz. Denizli zaten çalışkan insanların olduğu bir yer. Tükettiğinden daha fazla üreten, satın aldığından daha fazlasını satan bir şehir Denizli. Şehrimizle gurur duyuyoruz. İnşallah hep birlikte el ele, kol kola üretmeye devam edeceğiz" diye konuştu. 

Konuşmanın ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, İl Müdürü Şakir Çınar ve beraberindekiler damızlık koç ve keçiler için yapılan kura çekimine eşlik etti.