Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanlığının hayvancılıkta uyguladığı yanlış politikalar Türkiye’yi büyük bir et krizinin içine sürükledi. Karkas kesim fiyatları 190 liraya dayanırken, kıymanın kilosu da 280 liraya çıktı. Yerli üretim bitirilirken, Bakanlık yurt dışından da ithal edecek canlı hayvan bulamıyor. Kriz giderek derinleşirken, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı ile ESK Genel Müdür Vekili Mustafa Kayhan’nın ithalat bağlantısı yapak için Polonya’ya gitmesi yaşanan krizin geldiği boyutu gözler önüne serdi.

Yem fiyatlarına büyük zam geldi! Üretici kara kara düşünüyor... Yem fiyatlarına büyük zam geldi! Üretici kara kara düşünüyor...

TARIM BAKANLIĞI İTHALAT YAPILMAYACAK TAAHHÜDÜNÜ RAFA KALDIRDI

Tarım ve Orman Bakanlığının hayvancılıkta verdiği ithalat yapmayacağı taahhüdü rafa kaldırıldı. Geçtiğimiz yıl özellikle süt fiyatlarının düşük kalmasından dolayı yüzbinlerce anaç hayvan kesime giderken, bu durum kesimlik hayvan sayısını da olumsuz etkiledi. Kesimlik hayvan sayısının da azalmasıyla birlikte et fiyatlarına gelen zamlarının da önüne geçilemiyor. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, sözde et fiyatlarında spekülasyon yapıldığını gerekçe göstererek, yapılacak ithalatla gerekli tedbirlerin alınacağı sözü vermişti. Ancak gelinen noktada yapılan canlı hayvan ve et ithalatı yurt içi fiyatların yükselmesini engelleyemezken, sektör büyük bir belirsizliğin içine sürüklendi.

Et ve Süt Kurumu, Uruguay, Macaristan ve Romanya’dan canlı hayvan ithalatı için sözleşme imzalarken, Polonya ve Bosna Hersek’ten de karkas et ithalatı için sözleşme imzaladı. Ancak yurt dışında ithal edilecek yeterli miktarda canlı hayvan bulunamaması içeride et fiyatlarındaki krizi daha da ateşledi.

TÜRKİYE HANGİ ÜLKEDEN NE KADAR CANLI HAYVAN VE ET İTHAL EDECEK?

Uruguay’dan 4 bin baş, Romanya’dan bin baş ve Macaristan’dan 2 bin 500 baş olmak üzere toplam 7 bin 500 baş kasaplık hayvan ithalatı sözleşmesi yapılırken, Bosna Hersek’ten bin ton kemiksiz et, Polonya’dan ise 500 ton karkas et ithalatı sözleşmesi yapıldı. Et ve Süt Kurumu bürokratlarının haftalardır yurt dışında hayvan bulmak için yürüttükleri çalışmalardan bir sonuç alınamaması üzerine ESK’nın bağlı olduğu Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı’nın da ESK Genel Müdürü ile Polonya’ya gitmesi ette yaşanan krizi ortaya koyuyor.

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte krizin daha da derinleşmesinden endişe duyulurken, Bakan Vahit Kirişçi’nin koltuğunu koruyabilmek için bakanlık bürokratlarına ithalatla ilgili bütün süreçlerin gizli bir şekilde yürütülmesi yönünde talimat verdiği kaydediliyor.

ÜRETİCİ DÜŞMANI MISINIZ?

Diğer yandan ESK’nın üreticiden aldığı hayvanı 116 liradan keserken, Macaristan’dan ithal edilen kasaplık hayvanlardan elde edilen karkas eti İstanbul’da kasaplara 145 liradan satması, üreticinin de büyük tepkisi çekti. Yerli üreticinin karkas kesim fiyatını artırmayan ESK’nın ithal ettiği karkas etini 145 liradan piyasada satması Bakanlığın yerli üreticiye bakış açısını ortaya koyarken, ‘Üretici düşmanı mısınız?’ tepkilerini gündeme getirdi.