Kars’ta bir takım temaslarda bulunan Kılıçdaroğlu, bölgenin tarım ve hayvancılık için biçilmiş kaftan olduğunu, etin en lezzetli olduğu bölgenin burası olduğunu söyledi. Türkiye'ye 2003-2020 ağustos ayı itibariyle 5 milyon 659 bin 291 büyükbaş hayvan ithal edildiğini anlatan Kılıçdaroğlu, “Türkiye'de yetiştirilemez miydi, yetiştirilebilirdi. Küçükbaş 5 milyon 600 bin hayvan ithal ettik, 7 milyar 365 milyon dolar ödedik onlara. Yani yurt dışında besicilik yapanların küçükbaş canlı hayvanlarını aldık ve bu parayı ödedik. Sadece bu parayı bu bölgeye ödeseydik ne olurdu. Ayrıca 3 milyon 94 bin 634 hayvan ithalatımız var, 374 milyon 215 bin dolar para ödemişiz. Kırmız et ithal etmişiz 301 bin 269 ton ve 1 milyar 433 milyon dolar para ödemişiz. Büyükbaş, küçükbaş hayvan ve kırmız et ithalatına 9 milyar 171 milyon dolar ödendi. Bu 9 milyar doları yurt dışındaki üreticilere değil de kendi besicimize ödeseydik acaba ne olurdu, sadece Kars'ı ve Türkiye'yi değil bütün Ortadoğu'yu beslerdik. O zaman neden bu politika üretiliyor” ifadelerini kullandı.

ET VE SÜT ÜRÜNLERİ GELİŞTİRİLMELİ

Planlamanın önemine vurgu yapan Kılıçdaroğlu, "Plansız ekonomi yönetilmez. Doğu Anadolu Bölgesi sadece Türkiye'nin değil Orta Doğu'ya, Kafkaslar'a kadar uzanan bölgenin en güçlü tarım ve hayvancılık sektörü olacak. Bunlar düşünemediler ama bu kardeşiniz düşündü, kesinlikle bunu yağacağız. Sadece buğday ekip biçmek değil, aynı zamanda et ve süt ürünleri ile deri sanayisinin de gelişmesi lazım” diye konuştu.

"TEŞVİKLERLE TARIM VE HAYVANCILIĞI CANLANDIRACAĞIZ"

Tarım ve hayvancılığa en gelişmiş ülkeden en az gelişmiş ülkeye kadar herkesin destek verdiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, çiftçiye mazotun ÖTV'siz verilmesi gerektiğini,  bu tarz teşviklerle tarım ve hayvancılığı canlandıracaklarını aktardı.