CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın soru önergesini yanıtlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kayısını ürününün kârda olduğu belirtilerek, desteklenmesinin düşünülmediği belirtildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın 'Kayısı üreticilerine yönelik ürün bazlı destekleme alımı yapılacak mıdır?'şeklindeki sorusuna Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uygun görüş vermedi.

UYGUN GÖRÜŞ YOK

Ağbaba'nın soru önergesini yanıtlayan Bakan Kutbettin Arzu “Dünya, kayısı üretiminin yüzde 22'lik kısmını ülkemiz kendi başına gerçekleştirme olup; dünya'da ilk sırada yer almaktadır. Aynı zamanda kayısıda ürün olarak ülke genelindeki yeterlilik durumu yüzde 369'dur. Ayrıca hem taze hem de kuru kayısı olarak maliyet ve piyasa fiyatı yönünden yapılan incelemeler sonucu ürünün karda olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenlerden dolayı kayısı ürün olarak desteklenmesi uygun mütalaa edilmemektedir."dedi.

Ağbaba, kayısı üreticilerinin geçtiğimiz yıllarda doğal afete bağlı yaşadıkları sıkıntıları gidermeye yönelik , alan bazlı destekleme konusunda Bakanlığın görüşlerini sorduğu önergede, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) ile ilgili rakamlara da yer verdi.

Bakanlık tarafından yapılan değerlendirmede ; “Malatya ilinde 2014 yılında kayısı için düzenlenen sigorta poliçe sayısı 13.859 adet olup, sigortalanan ürünün sigorta bedeli 157,6 Milyon TL'dir. Don hasarından dolayı ödenen tazminat tutarı 73,3 Milyon TL'dir. Buna mukabil olarak üreticinin ödediği prim tutarı 17,1 Milyon TL'dir. Malatya ilinde 2015 yılında kayısı için düzenlenen sigorta poliçe sayısı 17,329 adet olup, sigortalanan ürünün sigorta bedeli 299 Milyon TL'dir. Tarım sigortaları kapsamındaki risklerden dolayı hasarlar nedeni ile ödenecek tazminat tutarı 89,2 Milyon TL'dir. Buna mukabil üreticinin ödediği prim tutarı 34,3 Milyon TL'dir." İfadelerine yer verildi.

Bakanlık önergede , kayısı ürününde buğday ürününde olduğu gibi Devlet tarafından ürün alımı şeklinde bir politika olmadığı için taban fiyatı belirlemenin söz konusu olmadığını da belirtti.

malatyaguncel.com