TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan, Ulusal Kanal'da canlı yayınlanan 'Gündem Ekonomi' programına  konuk oldu. Akcan, İsrail’den ithal edilen tohumla ilgili olarak dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Türkiye’nin İsrail’den 12 milyon dolarlık tohum ithal ederken, 1.2 milyon dolar da tohum ihraç edildiğini dile getiren Akcan, “İsrail’e bağımlı olduğumuzu söylemek, yalandır, ayıptır, sahtekarlıktır” dedi. 

AKCAN YAPTIĞI AÇIKLAMA İLE TAKDİR TOPLAMIŞTI 

Akcan, geçtiğimiz günlerde tohumda Türkiye'nin yaşadığı çelişkiye dikkat çekerek takdir toplamıştı. Akcan, tohum üretiminde önemli olanın ithal tohumdan yerli üretim yapmak değil, her şeyi ile Türkiye'ye ait olan milli tohum geliştirmek olduğunu belirtmişti. Akcan'nın bu açıklamasının ardından Türkiye'nin İsrail'den ithal ettiği tohum miktarını sadece parasal değer ile karşılaştırarak küçümsemesi dikkat çekti. 

Akcan, programda tarım ve tohum konusunda özetle şu konulara değindi: 

Tarım siyasete alet edilecek bir konu değildir.

Milli tohum çeşitlerimizle 100 milyon nüfusu besleyebiliriz.

Hibrit, GDO, kromozom sayısı gibi konularda bilmeden konuşanlar var, bu çok büyük bir hatadır. Yok, eğer bilerek yanlış konuşuyorlarsa vatana ihanettir.

İsrail’e bağımlı olduğumuzu söylemek, yalandır, ayıptır, sahtekârlıktır.

2018 yılında tohumda 150 milyon dolar ihracatı, 170 milyon dolar ithalat yaptık.

Tohuma fidanı, fideyi ve süs bitkilerini eklediğimizde 260 milyon dolar ihracatımız, 240 milyon dolar ithalat var. 20 milyon dolar artıdayız.

İsrail’den aldığımız tohumun bedeli 12 milyon dolar, 1.2 milyon dolarlık tohumu da aynı ülkeye ihraç ediyoruz.

Tohumculuk sektörü 1.5 milyar dolarlık bir ticari hacme ulaştı. Bu hacim içinde İsrail’den yaptığımız ithalatın oranı sadece binde 8. Bu mu İsrail’e bağımlılık, dışa bağımlılık?

Milli tohum çeşitlerimizi çiftçimize daha iyi tanıtmalıyız.

Birim alandan elde ettiğimiz verimi artırmak için çalışıyoruz.

Hibrit tohum melez tohum demektir. Aynı çeşit iki üründen (ana-baba) melezleme yapılır. Doğal bir yöntemdir. GDO ile ilgisi yoktur. Hibrit tohum kısır değildir. Üründen yine tohum alırsınız ama ya anaya ya babaya çeker, verimlilik azalır." Biz ıslahçı hakları bizde olan milli tohumun peşindeyiz.

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretimi, ithalatı, ekimi yasaktır. 12 yıla kadar hapis ve çok yüksel para cezası vardır.

Çiftçimiz girdi maliyetlerini ürün fiyatına yansıtmak zorundadır.

Tarımda 2023 hedefleri olan, 150 milyar dolarlık hasılaya, 40 milyar dolarlık ihracata ulaşmak, 84 milyona yükselecek ülke nüfusumuzun gıda güvencesini sağlamak, 50 milyon turisti beslemek istiyorsak, tarımsal desteği milli gelirin yüzde 1’ine çıkarmalıyız.

Üretim maliyetlerimiz diğer ülkelerden fazla ise, aradaki fark destek olarak Türk çiftçisine ödenmeli, ithalata giden para yurt içinde kalmalı.

Tarımsal bilgi birikimimiz çok yüksek ve potansiyelimiz çok yüksek, karar vericiler bu birikimi kullanmalı.

Verimli tarım arazilerimizi amaç dışı kullanmaya devam edersek, enflasyon düşmez.

Küçük aile işletmelerini desteklemeden tarımı düzeltemeyiz.