Genç Çiftçi Projesinde Milli Gazete’nin ısrarla takip ettiği ve Ardahan Jandarma Komutanlığının yaptığı operasyonla haklılığı ortaya çıkan yolsuzluk iddiaları farklı bir boyuta taşındı. Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, TİGEM eski Genel Müdürü İsmail Şanlı’nın FETÖ şüphesiyle gözaltına alınması, 2018 yılında Genç Çiftçi Projesinde yaşanan şaibe ve yolsuzluk iddialarını yeniden gündeme getirdi. İsmail Şanlı’nın Genel Müdürlüğü döneminde dönemin Tarım Bakanı Fakıbaba’nın bütün ısrarlarına rağmen hayvan temin işi ihale yapılmayarak daha pahalıya doğrudan alım yöntemiyle belirli firmalara verilmişti. Bu firmalardan birine yönelik ise daha sonra büyük bir yolsuzluk operasyonu yapılmış ve şirket yöneticileri tutuklanarak devleti dolandırmaktan dolayı dava açılmıştı. Yine o dönem hayvanların ihalesiz bir şekilde daha yüksek fiyattan temin edilmesine karşı çıkan bütün bürokratlar ise Şanlı tarafından görevden alınmıştı. Gelinen noktada, Şanlı’nın FETÖ şüphesiyle gözaltına alınması, 2018 yılında genç çiftçi projesinde ihalesiz alımların ve görevden alınan bürokratlarla ilgili kararların yeniden sorgulanmasını gündeme getirdi. 

MİLLİ GAZETE’NİN HAKLILIĞI ORTAYA ÇIKMIŞTI 

2016-2018 yıllarında uygulanan Genç Çiftçi Projesinde şok gelişme! TİGEM eski Genel Müdürü İsmail Şanlı’nın FETÖ şüphesiyle gözaltına alınması, projeyle ilgili 2018 yılında gündeme gelen büyük yolsuzluk ve şaibe iddialarını farklı bir boyuta taşıdı. Milli Gazete’nin ısrarla takip ettiği yolsuzluk iddialarında haklılığı ortaya çıkmıştı. 

ŞANLI İLE İLGİLİ ŞOK SUÇLAMA: MAHREM İMAMLARLA İLETİŞİM KURDUĞU TESPİT EDİLDİ 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ’nün mülki idare yapılanması soruşturması kapsamında gözaltına alınanlar arasında eski TİGEM Genel Müdürü İsmail Şanlı’nın da bulunması dikkat çekti. Şanlı’nın ankesörlü telefonlar ve operasyonel hatlar üzerinden mahrem imamlarla iletişim kurduğunun tespit edildiği kaydedildi. 

500 MİLYON LİRALIK HİBE PROJESİNDE BÜYÜK YOLSUZLUK İDDİALARI GÜNDEME GELMİŞTİ

Bilindiği üzere 2016-2018 yıllarında uygulanan genç çiftçi projesinin en önemli ayağını hayvancılık hibeleri oluştururken, yıllık yaklaşık 500 milyon liralık hibe desteğinin de yüzde 70’i hayvancılık başvurularına verilmişti. Hibeden yararlanan hak sahiplerine 30 bin lira karşılığında küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar dağıtılmıştı. Hak sahipleriyle ilgili planlama ve organizasyon Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yapılırken, proje kapsamında dağıtılacak hayvanlar da TİGEM tarafından tedarik edilmişti.

2018 YILINDA BÜYÜK BİR SKANDAL PATLAK VERMİŞTİ

2018 yılında İsmail Şanlı’nın Genel Müdürlüğü döneminde hayvan temin işinde büyük bir şaibe gündeme gelirken, söz konusu hayvan temin işi için yapılan ihale iptal edilerek, hayvanlar ihaleden daha pahalı fiyata doğrudan alım yöntemiyle belirli firmalardan alınmıştı. 

İSMAİL ŞANLI BAKANIN TALİMATINA BİLE UYMAMIŞTI

Dönemin Tarım ve Orman Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın hayvan temin işinin hiçbir şaibeye mahal bırakmadan ihaleyle alınmasını istemesine rağmen dönemin TİGEM Genel Müdürü İsmail Şanlı, işi oldu bittiye getirerek, doğrudan alım yöntemiyle ve daha pahalı fiyattan belli firmadan alması dikkat çekmişti. 

ARDAHAN JANDARMA KOMUTANLIĞI BÜYÜK YOLSUZLUĞU ORTAYA ÇIKARMIŞTI

Milli Gazete’nin ısrarlı yayınları sonucunda genç çiftçi projesinde büyük bir yolsuzluk patlak verirken, hayvan temin işinin önemli bir bölümü verilen Ankara merkezli firmaya yönelik Ardahan Jandarma Komutanlığının yaptığı operasyonla yüzlerce kaçak hayvan küpesi yakalanmış ve firmanın üst düzey yöneticileri hakkında devleti ve hak sahiplerini dolandırmaktan dolayı dava açılmıştı. Söz konusu dava halen devam ediyor. 

TARIM BAKANLIĞI MÜFETTİŞLER GÖREVLENDİRMİŞTİ

Diğer yandan Tarım ve Orman Bakanlığı da genç çiftçi projesinde gündeme gelen yolsuzluk iddialarının araştırılması için müfettişler görevlendirirken, bu müfettişler kapsamlı bir rapor hazırlayarak Bakanlığa sunmuştu. Bakanlıkta cezai soruşturmaların yapılması için söz konusu dosyayı savcılığa intikal ettirmişti. 

ÇİFTÇİYE ŞARTNAMEYE UYGUN OLMAYAN HAYVANLAR DAĞITILIRKEN, YÖNETİCİLERİN CİDDİ MENFAATLER ELDE ETTİĞİ İDDİASI GÜNMEDE GELMİŞTİ 

Genç çiftçi projesinde, hak sahiplerine şartnameye uygun olmayan hayvanların dağıtıldığı ortaya çıkarken, burada Bakanlık ve TİGEM ayağında yöneticilerin ciddi menfaatler elde ettiğine yönelik ciddi iddialar gündeme gelmişti. 

İHALENİN İPTAL EDİLMESİ YOLSUZLUK İDDİALARINI KUVVETLENDİRİYOR

2018 yılında hak sahiplerine dağıtılacak hayvanların temini için ihale yapılmasına rağmen bu ihalenin iptal edilmesi ve dönemin Tarım Bakanının ısrarla karşı çıkmasına rağmen hayvan temin işinin doğrudan alım yöntemiyle ihalede oluşan fiyattan daha yüksek fiyata belirli firmalara verilmesi, yolsuzluk iddialarını kuvvetlendiriyor. 

YOLSUZLUK İDDİALARINA ENFLASYON VE DÖVİZ KURU GEREKÇE GÖSTERİLMEYE ÇALIŞILDI! 

TİGEM yönetimi, hayvanların ihalede oluşan fiyattan daha pahalı alınmasına sağlıklı bir açıklama yapamazken, enflasyon ve döviz kurunu gerekçe göstermişlerdi. Ancak iptal edilen ihale tarihi ile doğrudan alım kararı verilen tarih arasında döviz kurlarında ciddi bir değişiklik yaşanmamasına rağmen TİGEM yönetiminin bu savunması manidar karşılanmıştı. 

KAMU VE MESLEK KURULUŞLARI AYAĞINDA KİMSEYE DOKULUNMADI!

500 milyon lira bütçeli hibe projesinde ciddi yolsuzluk iddiaları gündeme gelmesine rağmen hayvan temin işini alan firmanın dışında kamu ve meslek kuruluşları ayağında hiç kimseye dokunulmaması manidar bulunuyor. Tarım Reformu Genel Müdürlüğünde projenin bütün plan ve organizasyonunu yapan isimlerin belli olmasına rağmen bu kişilerin sadece ifadelerinin alınması onun dışında hiçbir işlem yapılmaması, ortaya çıkan yolsuzluk iddialarının üstünün örtülmeye çalışıldığını gösteriyor. 

ŞANLI DÖNEMİNDE KURUMDAKİ BÜTÜN TECRÜBELİ İSİMLER GÖREVDEN ALINMIŞTI 

Gelinen noktada İsmail Şanlı’nın FETÖ şüphesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından göz altına alınması genç çiftçi projesinde gündeme gelen yolsuzluk iddialarını daha anlamlı hale getirirken, o dönemde görevden alınan ve yerine atanan yöneticilerin de sorgulanmasını gündeme getirdi. İsmail Şanlı’nın Genel Müdürlüğü döneminde TİGEM’de bütün tecrübeli yöneticiler görevden alınırken, yerine ise ağırlıklı olarak kurum dışından atamalar yapılmıştı. 

İHALESİZ ALIMIN ALTINA İMZA ATMADIĞI İÇİN DAİRE BAŞKANI GÖREVDEN ALINMIŞTI

2018 yılında hayvanların ihalesiz alımının altına imza atmadığı için TİGEM’in en tecrübeli isimlerinden olan Ticaret Daire Başkanı Tekin Ünal görevden alınırken, yerine ise TİGEM’in işleyişi ile hiçbir alakası olmayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından bir atama yapılmıştı. Yine şu anda vekaleten TİGEM Genel Müdürlüğünü yapan Sait Kocabay ile Genel Müdür Yardımcısı Ertuğrul Anbar, Şanlı döneminde kızağa alınmıştı. 

BÜTÜN DAİRE BAŞKANLIKLARI TIRPANDA GEÇİRİLMİŞTİ 

Şanlı döneminde görevden almalar bu isimlerle sınırlı kalmazken, neredeyse bütün daire başkanlıkları değiştirilmişti. Hayvancılık Daire Başkanı Mehmet Şahin, Bitkisel Üretim Daire Başkanı Erdinç Kuzuoğlu, Kültür Teknik Daire Başkanı Ertuğrul Anbar, Emlak ve İştirakler Daire Başkanı Gürsel Gökkaya, Ticaret Daire Başkanı Tekin Ünal, Strateji Geliştirme Daire Başkanı Sait Kocabay, Destek Hizmetleri Daire Başkanı Meydin Taşdemir ve Bilgi İşlem Şube Müdürü Ahmet Tuncer görevden alınmıştı. Görevden alınan kurumun tecrübeli yöneticilerinin yerine ise ağırlıklı olarak kurum dışından atamalar yapılmıştı. 

PERSONEL DAİRE BAŞKANININ MAHKEME KARARINDA TEMYİZE GİDİLMEDİ

Kurum içinde yapılan liyakatsız atamalar tepki çekerken, dönemin Hukuk Müşaviri Nusret Geylani, emekliliğini istemişti. Diğer yandan TİGEM Personel Daire Başkanı Ayfer Erdem’in mahkeme kararında Şanlı döneminde temyize götürülmemesi dikkat çekmişti. Normalde TİGEM’de kurum teamüllerine göre kaybedilen her mahkeme kararında temyize gidilirken, Mehmet Taşan döneminde görevden alınan Ayfer Erdem ile ilgili mahkeme kararına Şanlı döneminde temyize gidilmemesi manidar karşılanmıştı.