KARAR'ın haberine göre, inek sayısındaki düşeşe rağmen toplanan inek sütü miktarındaki artış kafa karıştırdı. Bir sektör temsilcisi ise, "Daha az hayvanla nasıl iki veya üç yıl öncesine göre aynı üretimleri yapıyoruz” diye sordu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayımladığı son verilere göre, büyükbaş hayvan sayısında yaşanan 1,5 milyonluk azalmaya rağmen, ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarında geçtiğimiz yıl önemli bir artış gözlemlendi. Aralık ayı itibarıyla, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 9,9; yıl genelinde ise yüzde 4,8 oranında bir artış yaşandı.

BÜYÜKBAŞ HAYVAN SAYISI 18 MİLYONDAN 16,5 MİLYONA DÜŞTÜ

2020 yılında 18 milyonu aşkın olan büyükbaş hayvan sayısı, 2023 yılında 16 milyon 583 bin seviyesine düşmesine karşın, TÜİK verilerine göre süt ve süt ürünleri üretiminde sürekli bir artış trendi söz konusu. Bu durum, süt sektöründe büyük bir tartışmayı beraberinde getirdi. Sektör temsilcileri, azalan hayvan varlığına rağmen süt üretiminin nasıl arttığına dair açıklamalar arıyor.

SÜT HAYVANI KESİME GİDERKEN SÜT ÜRETİMİ NASIL ARTTI!

Aralık ayında süt üretimindeki artışın yanı sıra, peynir, ayran, yoğurt ve içme sütü gibi süt ürünlerinin üretiminde de artış yaşandığı belirtiliyor. Ancak, sektördeki temel soru işareti, süt krizinin yaşandığı 2020 yılında kesime gönderildiği bilinen milyonlarca süt hayvanının ardından bu artışın nasıl sağlandığı yönünde.

Sektör temsilcileri, daha az sayıda hayvanla önceki yıllara kıyasla benzer ya da daha fazla üretim yapılabilmesinin altında yatan faktörlerin ne olduğunu merak ediyor. Aynı zamanda, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın büyük miktarda besi hayvanı ithal etmiş olması, süt hayvanlarının kesime gitmiş olabileceğine dair spekülasyonları güçlendiriyor.

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliğinden süt piyasasına müdahale talebi! Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliğinden süt piyasasına müdahale talebi!

ORTADA SÜT HAYVANI DA BESİ HAYVANI DA YOK

10 Haber'den Gazi Kutlu'ya konuşan bir sektör temsilcisinin “Eğer süt hayvanlarımız kesime gitmedi ise bu hayvanların yavrusundan besilik dana olması gerekmiyor mu? Tarım ve Orman Bakanlığı 600 bin baş besi hayvanı ithal ettiğine göre demek ki süt hayvanları kesime gitmiş. Ortada süt hayvanı da, besi hayvanı da yok. Ayrıca daha az hayvanla nasıl iki veya üç yıl öncesine göre aynı üretimleri yapıyoruz” yorumunda bulunması dikkat çekti.

Bu durum, süt ve süt ürünleri üretimindeki "mucizevi" artışın, azalan hayvan sayısıyla nasıl gerçekleştirildiğine dair sektör içinde ve kamuoyunda geniş çaplı bir tartışma başlatmış durumda. TÜİK'in açıkladığı rakamlar, süt üretimi ve hayvan varlığı arasındaki ilişkiyi yeniden değerlendirmeyi zorunlu kılıyor.