Eski Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, ithalatı yaparken aracıyı ortadan kaldırıp eti çok ucuza mal ettiğini ve firmalardan da baskı görmediğini belirtti. Ancak ithalat Fakıbaba döneminde ESK'dan alınarak özel sektöre açılmıştı. Fakıbaba'nın ithalatın devletin kendisinin yaptığını iddia etmesi dikkat çekerken, şunları kaydetti: "Ben birinci elden aldım etleri ve hayvanları. Türkiye'ye bunları kim getiriyorsa ona gittim ve aldım. Devletin kazanması için ithalatı yaparken aracıyı ortadan kaldırdım. Çok ucuza mal ettim. Kimse bana karışmadı, baskı da yapmadı. Et firmalarından baskı görmedim. Emin olun, hepsi geldi, çayını, kahvesini içti. Ben zaten yolumu çizmiştim! Ben birinci elden, onların aldığı yerden bakanlığımız alıyordu. Benim onlara ihtiyacım yoktu ki! Devletim ben! Onların yaptığını ben neden yapamayacağım. Devletim ben, altını çiziyorum"

Türkiye’nin ihtiyacı olmadığı halde 2018 yılında besilik, kasaplık ve et ithalatında Cumhuriyet tarihinin rekor ithalatı yapılırken, daha önce Et ve Süt Kurumu üzerinden yapılan ithalat da özel sektöre Fakıbaba döneminde açılmıştı. Canlı hayvan ve et ithalatında, ‘kontrolsüz ve karanlık bir dönem’ olarak tarihe geçen 2018 yılının ilk 6 ayında Fakıbaba, ikinci 6 ayında ise Bekir Pakdemirli görev yapmıştı. 

2018’DE CUMHURİYET TARİHİNİN REKOR İTHALATI YAPILMIŞTI

Fakıbaba, kendisinin Bakanlık dönemiyle ilgili iyimser bir tablo ortaya koymaya çalışsa da 2018 yılı canlı hayvan ve et ithalatında karanlık bir dönem olarak tarihe geçmişti. Bilindiği üzere Türkiye, krizden dolayı vatandaşın et tüketiminin yüzde 30 düştüğü 2018 yılında kırmızı et, besilik ve kasaplık hayvan ithalatında Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmıştı. Canlı hayvan ithalatında 1 milyar 755 milyon dolar, et ithalatında da 260 milyon dolar olmak üzere toplam 2 milyar 15 milyon dolar ödenmişti. 

BESİLİK HAYVAN İTHALATI ESK'DAN ALINARAK ÖZEL SEKTÖRE AÇILMIŞTI

Besilik hayvan ithalatı Fakıbaba’nın Bakanlığı döneminde 2017’nin Aralık ayında tamamen özel sektöre yeniden açılmıştı. İthalatın özel sektöre yeniden açılmasıyla birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kontrolsüz bir şekilde ithalat yetkisi verdiği ortaya çıkmıştı. Et ve Süt Kurumu’nun 2018 Sektör Değerlendirme Raporu, canlı hayvan ve et ithalatının plansız bir şekilde yapıldığını acı bir şekilde ortaya koymuştu.  

BESİLİK VE KASAPLIK HAYVAN İTHALATI 2'YE KATLAMIŞTI!

Türkiye’de et krizinin yaşandığı yıllarda bile ortalama 500 bin baş besilik ve 100 bin baş kasaplık hayvan ithal edilirken, ete talebin düştüğü 2018 yılında ise bir milyon 212 bin baş besilik, 133 bin baş da kasaplık hayvan ithal edilmişti. 

ET İTHALATINDA DA REKOR KIRILMIŞTI

Diğer yandan et ithalatında da 2018 yılında Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmıştı. Et ve Süt Kurumu’nun, 2014, 2015, 2016, 2017 ve 2018 yıllarında yapılan kemikli ve kemiksiz et ithalat rakamları, 2018 yılında kırılan rekoru gözler önüne sermişti. 2014 yılında 640 ton, 2015 yılında 17 bin 573 ton, 2016 yılında 5 bin 658 ton, 2017 yılında ise 18 bin 857 ton kemikli ve kemiksiz et ithal edilirken, bu rakam 2018 yılında 55 bin 753 tona çıkarak rekor kırmıştı. 

İTHALAT LOBİSİ KÖŞEYİ DÖNERKEN BESİCİYE, HAZİNE'YE VE ÜLKE HAYVANCILIĞINA BÜYÜK BİR DARBE VURULDU

Canlık hayvan ve ette kontrolsüz ithalatın yapıldığı dönem olarak tarihe geçen 2018 yılının Ocak-Temmuz arası Fakıbaba Bakanlık yaparken, 10 Temmuz’dan sonra Pakdemirli görevi devralmıştı. Bu kontrolsüz ithalatın hangi Bakan döneminde yapıldığı kamuoyuna açıklanmazken, ülkenin ihtiyacı olmadığı halde bu yoğun ithalatla, ithalat lobisi köşeyi dönerken, besiciye, ülke hazinesine ve ülke hayvancılığına da büyük bir darbe vurulmuştu. Gelinen noktada Fakıbaba’nın bugün yaptığı değerlendirmede ithalatta denge ve planlamadan söz etmesi ise yaşanan çelişkiyi gözler önüne serdi.