Gürer, Niğde’de patates ve soğan üretimindeki durumu ve ürünlerin depoda kalma riskinin nasıl önlenebileceğini RS FM’de Ali Çağatay’la Seyir Hali programında anlattı. Gürer, çiftçinin içinde bulunduğu durumu “Tüccara mahkum çiftçi, tüccar da piyasa oluşmadı diyerek gelip 30 kuruşun üstünde şu ara fiyat da vermiyor. Filizlenme başlamış. Çürüdüğü zaman patatesi depodan çıkarmak da bir külfettir. Seçiyor alan tüccarlar yani üç patatesten birini beğenmeyip ayırıyor. Bu durumda 30 tonunuz varsa depoda 20 tona düşüyor. O 10 tonu ne yapıyorsunuz?  Hayvan yemi yapacağız, başka çare yoktur. ‘Bunu dışarıya çıkarırsam işçilik parası da bana bir ek külfet olacak’ diyor. Gübre pahalı, tohum pahalı, yer altından çıkarılan su elektrikle çıkar. Faturasını ödeyemiyor. Bankaya, ilaç bayisine, tohumcuya borcu var. Gerçek anlamda kan ağlıyorlar desem yeridir” diye anlattı.

PANDEMİDE ÜRÜNLER DEPODA KALDI

İthalatın geçtiğimiz yıllarda önünün açıldığına dikkat çeken Gürer, pandemi döneminde turizmin yapılamamasının patates ve soğanın depoda kalmasına etken olduğunu “Biliyorsunuz iki sene önce patates terörist diye basıldığı dönemde biraz fiyatı oynadı. İthalatın önü açıldı. Geçen yıl dahi ithalat yapıldı. Mayıs ayında Mısır’dan patates getirildi. Turistik bölgelerde turistlere yönelik otel hizmetlerinde çok sayıda patatesten ve soğandan ürün elde ediliyordu. Bunların pandemide yapılmaması bu yıl ürünün depoda kalmasına neden oldu” diye söyledi.

YÜZDE 1’İ ÇİFTÇİYE VERİLSE SORUN ÇÖZÜLECEK

Gürer, bu duruma olası çözüm olarak patates ve soğanın çiftçiden satın alınıp işlenerek katma değerli ithal ürün olarak kullanılabileceğini belirtti:

“Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) kuru kayısıyı, fındığı alıyor. Üreticiye bir destek veriyor. Ne yazık ki patates çiftçisi için böyle bir yola gidilmiyor. Tarım Kredi Kooperatifi ve Toprak Mahsulleri Ofisi şu anda depodaki patatesi alıp çiftçinin yeniden ekim yapabilmesinin yolunu açması gerekiyor. Yurt dışına ihracat vardı. Bu süreçte o da durdu. İhracat da yapılmıyor. Patates ve soğan hem işlenmiş hem dondurulmuş olarak değer bulabilir. Şu anda köprüye, tünele, geçilmeyen yola verilen paranın onda biri hatta yüzde biri çiftçiye verilse sorun çözülecek. Nedense iktidar bu konuda bir adım atmıyor.”

KIŞLIK PATATESE KİMSE GELMEDİ

Türk Şeker’in yaz aylarında patates alımı yaptığını açıklayan Gürer, bu alımın kışlık patates için yapılmadığını “Geçen sene yazlık patatesin fiyatları düşünce iktidar Türk Şeker’e al dedi. Kamuoyuna bunu yüksek rakamlar olarak yansıttılar. Bakana bir soru önergesi verdim ‘Türk Şeker ne kadar patates aldı’ diye, 5 bin ton almış altı üstü. Kamuoyuna 50 bin ton diye duyuruldu ama bakanın bende resmi yanıtı var. Kışlık patatese kimse gelmedi” diye aktardı.