Tarım ve Orman Bakanlığı'nın “yetki belgesi” almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapmayı yasaklanmasına karşı Adıyaman ve ilçelerinde düzenlenen protesto eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle çok sayıda tütün üreticisi gözaltına alındı. Jandarma ve polis tarafından düzenlenen şafak operasyonunda yaklaşık 11 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Gözaltıları sosyal medya hesabından duyuran CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, “Adıyamanlı tütüncüye yönelik operasyonları derhal durdurun ve tütüncüleri serbest bırakın” çağrısında bulundu.

Partisinin Niğde programına katılan Tutdere, SÖZCÜ'ye yatığı açıklamada, geçtiğimiz cumartesi ve pazar günü Adıyaman, Malatya, Bingöl başta olmak üzere birçok il ve ilçede 1 Temmuz’da yürürlüğe giren belgesiz tütün satanlara 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören yasa değişikliğine tepkilerini dile getiren eylemler gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Tutdere, “Bu eylemlerden sonra iktidar partisi tarafından yasanın bir torba yasa ile uygulamasının erteleneceği yolunda çağrı geldi. Bu çağrı üzerine üreticilerimiz barışçıl bir şekilde eylemlerine son verdiler. Hiçbir şiddete başvurmadan son derece makul ve barışçıl bir şekilde bu tepkileri sona erdirdiler” şeklinde konuştu.

ÇÖZÜM BEKLERKEN GÖZALTINA ALINDILAR

Tütün üreticilerinin TBMM'den sorunlarının çözümüne yönelik adım atılmasını beklerken yapılan operasyonlarla  gözaltına alınmasının zorbalık olduğunu savunan CHP Adıyaman Milletvekili Tutdere, sözlerinin devamında şöyle dedi:

“Herkes, parlamentodan çıkacak olumlu kararı bekliyordu. Ancak, tütüncü erteleme kararı beklerken bugün saat 05:00’da şafak operasyonu ile evlerinden bir bir alınmaya başlandı. Vali Bey ile konuştum. 11 kişinin gözaltına alındığını söyledi. İl başkanımız, avukat arkadaşlarımız, baro başkanımız olayı takip ediyor. Gözaltına alınanlar geçtiğimiz cumartesi ve pazar günkü eylemlere katılanlar. Hükümete, İçişleri Bakanlığı'na, valiliğe bu operasyonların hemen durdurulması çağırısında bulunuyoruz. Tütüncüleri dinleyin. Sorunları diyalog ile çözmeyi deneyin. Zora başvurarak, gözaltı yaparak tütüncünün sorununu çözemezsiniz. Gözaltı, baskı ve zorbalık bu sorunu asla çözmeyecektir. Bu milyonlarca insanın onur meselesi, ekmek meselesi. İktidar bu meseleyi çözmek zorunda. İktidara sesleniyorum, operasyonu durdurun ve gözaltına alınanları da hemen serbest bırakın. Zorla, zorbalıkla tütüncünün sorununu çözemezsiniz.”

Bu arada olası eylemler için başta Şanlıurfa olmak üzere çevre illerden  Adıyaman’a toplumsal müdahale aracı (TOMA) ve çok sayıda çevik kuvvet polisinin takviye olarak geldiği belirtilirken, geçtiğimiz cumartesi ve pazar günü yol kesme eyleminde kullanılan çok sayıda araca trafik cezası kesildiği ileri sürüldü.