Gazeteci ve yazar Fehmi Çalmuk, Külliye’de oda ve birliklerle yönelik yeni bir kanun hazırlığı yapıldığını belirterek, oda ve birlik başkanlarının artık 20 yıl başkanlık yapamayacaklarını belirtti. 

Esnafhabertv.com’da ‘Hesap günü: 2023+TOBB+AYM+SORULAR…’ başlıklı bir yazı kaleme alan usta gazeteci Fehmi Çalmuk, Cumhurbaşkanı Erdoğan iki dönem seçilebilirken, birlik, oda, konfederasyon başkanlarının 20 yıldır aynı görevde kaldıklarına dikkat çekerek, Külliye’de üzerinde çalışılan kanun hazırlığına göre söz konusu başkanların görev süresinin iki dönemle sınırlandırılacağını kaydetti. 

Türk Traktör'de 1.111.111'inci traktör sevinci! Türk Traktör'de 1.111.111'inci traktör sevinci!

KÜLLİYE'YEDE ODA VE BİRLİKLERLE İLGİLİ YENİ BİR KANUN HAZIRLIĞI YAPILIYOR

Bu kuruluşların başında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Birliği, Türk Tabibler Birliğinin bulunduğunun altını çizen Çalmuk, “Hedeflenen bu konuda bir kanun hazırlığı… Külliye’de seçim kanunu ile birlikte odalar ve birliklere yönelik yeni bir kanun hazırlığı yapılıyor” dedi. 

BU SEFER ANAYASA MAHKEMESİNDEN GERİ DÖNMEYECEK GÖRÜŞÜ HAKİM 

Külliye’de üzerinde çalışılan kanun maddesi hazırlığının hareket noktasının ise 2013 yılında söz konusu oda ve birlik başkanlarına sınırsız seçilebilme hakkının önünü açan Anayasa Mahkemesi’nin kararına o dönem karşı oy kullanan ve halen Anayasa Mahkemesi Başkanı olan Zühtü Arslan ile mahkeme üyesi Nuri Necipoğlu’nun karşı oy yazısı olduğunu kaydeden Çalmuk, TBMM’de yapılacak bu kanun düzenlemesinin Zühtü Arslan’ın başkanlığındaki Anayasa Mahkemesi tarafından iptal yoluna başvurulmayacağı görüşünün hakim olduğunu bildirdi. 

SEÇİLMİŞ KRALLAR OLUŞUR DİYE KARŞI ÇIKMIŞTI 

Çalmuk, 2013 yılında oda ve birlik başkanlarına sınırsız seçilebilme hakkının önünü açan Anayasa Mahkemesinin kararına karşı oy kullanan halen Anayasa Mahkemesi Başkanı olan Zühtü Arslan ile mahkeme üyesi Nuri Necipoğlu’nun mevcut karara ‘Seçilmiş Krallar’ oluşur gerekçesiyle karşı çıktıklarını hatırlattı. 

KÜLLİYE'NİN ÜZERİNDE ÇALIŞTIĞI YENİN KANUN HAZIRLIĞI TZOB'DA 17 YILDIR BAŞKANLIK YAPAN BAYRAKTAR'I DA YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR 

Usta gazeteci Fehmi Çalmuk’un gündeme getirdiği oda ve birlik başkanlarının seçimleriyle ilgili Külliye’de üzerinde çalışılan kanun hazırlığı Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar’ı da yakından ilgilendiriyor.

GEÇMİŞ DÖNEMLERİ DE KAPSAYACAK 

Alınan bilgilere göre söz konusu oda ve birlik başkanlarının seçimlerini iki dönemle sınırlandırılacak olan yeni düzenleme geçmiş dönemleri de kapsayacağı kaydediliyor. 

BAYRAKTAR 5'İNCİ KEZ SEÇİLDİ 

Şemsi Bayraktar, 2003 yılından buyana TZOB Başkanlığını yaparken, 2019 yılında yapılan 27’nci genel kurulda 5’inci kez aday olmuştu. TZOB’un antidemokratik seçim sisteminden dolayı genel kurullarda kimse Bayraktar’ın karşısına aday olamazken, Bayraktar’ı seçen üst kurul delegelerinin de birlik seçimlerinin dışında özel olarak yapılan bir seçimle belirlenmesi dikkat çekiyor. 

BAYRAKTAR'DA OLAN YETKİ BAKAN DA YOK! 

Burada da devreye Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanununun 18. Maddesinin 7’nci bendi’ devreye giriyor. Hiçbir meslek kuruluşunda, birlik ve odada olmayan bu yetkiye göre, Merkez birliği, birlik talimatına uymadığı gerekçesiyle hiçbir hukuki kararı beklemeden istediği odaların seçimle gelen meclislerini görevden alarak kayyum atayabiliyor. İşte bu kanun maddesi TZOB seçimlerinde önemli bir baskı unsuru olurken, Bayraktar'ın elini de kuvvetlendiriyor.  

USTA GAZETECİ FEHMİ ÇALMUK'UN YAZISINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...