MEVCUT AŞILAR BAĞIŞIKLIK SAĞLAMIYOR

Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, virüs hakkında şu açıklamalarda bulundu: "Ülkemizde ilk kez görülen bir şap virüsü tipi ile karşı karşıyayız. Çok şükür henüz ilimizde tespit edilmedi ancak uyguladığımız aşıların bu virüs tipine karşı yeterli bağışıklığı sağlamadığını biliyoruz.

10 BİN 125 DOZ AŞI TEMİN EDİLDİ

Bakanlığımız hızlı bir refleks gösterdi ve Şap Enstitüsü Müdürlüğümüz yeni virüs alt tipine karşı aşı üretimini sağlayarak sevkiyata başladı. İlk etapta 10 bin 125 doz aşı temin ettik. Bu hafta aşı teminimiz devam edecek. Bakanlığımızın da talimatları gereği riskli gördüğümüz bölgelerde bu gün itibariyle aşılama çalışmalarımıza başlamış bulunuyoruz.

İLDEKİ HAYVANLARIN YÜZDE 85'İ AŞILANACAK

İhtiyacı olan ilçelerimiz için 4 adet 4x4 aracın kiralama işlemlerini de başlatmış bulunuyoruz. En kısa sürede Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şubemizin koordinasyonuyla ilimizin hayvan varlığının en az yüzde 85'ini aşılamayı hedefliyoruz.

KELKİT HAYVAN PAZARI TEDBİR AMAÇLI KAPATILDI

Bölgenin en büyük pazarlarından olan Kelkit Hayvan Pazarını geçici olarak tedbir amaçlı kapatmış bulunuyoruz. Bu riskli dönemde yetiştiricilerimizden ricamız hayvan alım ve satımlarını bir süre ertelemeleri, hayvan bakıcılarının sadece kendi işletmeleriyle ilgilenmeleri, biyogüvenlik önlemlerini (temizlik, dezenfeksiyon, gerekirse tecrit vs.) arttırmaları ve aşılama çalışmalarına katkı vermeleridir. Üreticilerimizin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları 5996 sayılı kanun gereği zorunlu olup aksi halde cezalı duruma düşeceklerdir"

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

Halk arasında -dabak- olarak da bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; süt veriminde yüzde 15-30, et veriminde yüzde 10-35 arasında verim kayıplarına neden olur. Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup yüzde 80'lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, 2 aylıktan itibaren hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır. Ayrıca hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir.