Her ay düzenli olarak çiğ süt üretim maliyetlerini açıklayan TÜSEDAD, Eylül ayı çiğ süt üretim maliyetlerini ilan etti. Konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

EYLÜL AYI ÇİĞ SÜT ÜRETİM MALİYETİ 12,25 TL/LT!

“Derneğimiz her ay olduğu gibi, bu ay da piyasada oluşan gerçek üretim girdi fiyatlarını dikkate alarak çiğ süt üretim maliyetini 12,25 TL/lt olarak hesaplamıştır.

Özellikle üreticilerimizin kışlık yem ihtiyaçları için alım yaptığı bu dönemde nakit akışının sağlanması önem arz etmektedir. Bu nedenle uzun süredir maliyetine hatta maliyetin altına süt satan üreticilerimizin ayakta kalabilmesi sektörümüzün yararına olacaktır.

ÇİĞ SÜT TAVSİYE FİYATI 14,7 LİRA OLMASI GEREKİYOR

Bu nedenle; sektörü dengede tutacak ve üretim arzının devamlılığını sağlayacak olan 1 litre çiğ süt tavsiye fiyatının; derneğimiz tarafından her ay hesaplanan maliyet üzerine konacak ortalama %20 kar ile açıklanması önerilmektedir. Buna göre Ekim ayı çiğ süt satış fiyatı 14,7 TL/lt’nin altında olmamalıdır.

ULUSAL SÜT KONSEYİ EYLÜL AYI ÇİĞ SÜT ÜRETİM MALİYETLERİNİ HENÜZ AÇIKLAMADI

Ulusal Süt Konseyi, Eylül ayı çiğ süt üretim maliyetini henüz açıklamazken, Ağustos ayı çiğ süt üretim maliyetini 10,33 lira olarak açıklamıştı. TÜSEDAD ile Ulusal Süt Konseyi'nin yaptığı maliyet hesabı arasında ciddi fark bulunurken, Ulusal Süt Konseyi'nin maliyet hesabı piyasa gerçekleri ile örtüşmüyor. 

Tarım Bakanına ithal etle ilgili kapsamlı soru önergesi! İthal etlerin kime satıldığı denetleniyor mu? Tarım Bakanına ithal etle ilgili kapsamlı soru önergesi! İthal etlerin kime satıldığı denetleniyor mu?

Mevcut durumda Ulusal Süt Konseyi'nin çiğ süt tavsiye fiyatı 11,5 lira olarak uygulanırken, TÜSEDAD'ın yaptığı maliyet hesabına göre süt üreticisi her bir litre sütte 3,2 lira zarar ediyor.