Tarla Gününe İl Tarım ve Orman Müdürü Emine SEVER, İl Müdür Yardımcıları, Şube ve İlçe Müdürleri, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve İl Müdürlüğümüz Teknik personelleri ile çiftçilerimiz katıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Emine SEVER tarla gününde yaptığı konuşmada;

2016 Yılında Bakanlığımız tarafından kabul edilen 3 yıllık Akıllı Azotlu Gübreleme Yayım Projemizle 72.750 TL proje hibesi alındığını ve 2017 yılında uygulanmaya başlanan ve bu yıl sona erecek olan projenin son uygulamasının Keskin Mahallesinde gerçekleştiğini belirtti. 

Bölgemizde faaliyet gösteren Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen, “Buğdayda Mevsim İçi Klorofil Okumasına Bağlı Akıllı Azotlu Gübreleme Projesi”  ile çiftçilerimizin geleneksel gübreleme metotlarına göre gelişen yeni gübreleme teknikleriyle, daha az gübreyi doğru zamanda kullanarak daha fazla verim aldıklarını ve kaliteli üretim yaptıklarını belirten İl Müdürümüz Dr. Emine SEVER, ayrıca proje sayesinde fazla gübrelemenin ve nitrat kirliliğinin önüne geçilerek çevre kirliliğinin azaltılmasına da katkı sağlandığını ifade etti.

İl Müdürü Emine SEVER, önceki yıllarda buğday getirisi hesaplanırken sadece verim baz alınırken son yıllarda buğdayda kalitenin fiyatı belirleyen en büyük etken olmaya başladığını ve günümüzde buğdaydaki protein oranının fiyatı belirleyen en önemli parametre olduğunu söyledi.

2017 yılından itibaren buğday üretiminin yoğun olarak yapıldığı Alpu, Odunpazarı, Tepebaşı, Seyitgazi, Çifteler, Mahmudiye, Günyüzü, Sivrihisar İlçelerimizde ortalama üçer köyde yaklaşık 1850 dekar buğday ekili alanlarda optik sensörle gübre tavsiyesi çalışmalarının uygulandığı projemizle ortalama % 25 protein artışı sağlanarak, dekardan yaklaşık 50,00 TL olmak üzere toplam 277.500,00 TL daha fazla kazanç elde edildiğini belirten İl Müdürümüz SEVER, projenin uygulanmasında yardımcı olan Enstitü Müdürlüğüne, Ziraat Odalarına, çiftçilerimize ve projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

Daha sonra Proje Koordinatörü Mühendis Yurdal ÇETİNKAYA tarafından proje ile ilgili teknik detayların demonstrasyon tarlasında uygulamalı olarak anlatılmasıyla tarla günü sona erdi.