Et ve Süt Kurumu, Ticaret Bakanlığından alınan 5 bin ton kuzu karkas eti ihracatına yönelik açıklama yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi: “Kırmızı et piyasasının regülasyonu çalışmalarımız kapsamında, Ticaret Bakanlığı’ndan 2023 yılı sonuna kadar alınmış bir küçükbaş karkas eti ihracat yetkisi olmakla beraber, piyasa fiyatlarında müdahale gerektirecek bir durum oluşmadığı için ihracat yetkisi kullanılmayacaktır. Piyasa fiyatları yakından takip edilmekte olup, hem üreticiyi hem tüketiciyi gözetecek uygulamalara bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edilecektir” 

İHRACAT YETKİSİ KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ÜRETİCİSİNİ KORUMAK İÇİN VERİLMİŞTİ

ESK’ya, kuzu karkas eti ihracat yetkisi, küçükbaş hayvan fiyatlarının düşük seyretmesinden dolayı verilmişti. İhracat kararı ile küçükbaş hayvancılıkta yurt içi fiyatların üreticinin lehine artması hedeflenmişti. İhracat yetkisi, üretici tarafından olumlu karşılanırken, kuzu kesim fiyatları da 10 liranın üstünde artmıştı.

İhracat yetkisinin kullanılmaması fiyat artışını durdursa da fazla düşürmesi beklenmiyor. Çünkü yurt içinde hayvan varlığı sayısında ciddi bir azalma görülüyor.

TÜİK'E GÖRE KOYUN VE KEÇİ SAYISI AZALDI!

Düve, dana, inek ve kuzu kesim fiyatı kaç lira oldu? 24 Nisan güncel karkas kesim fiyatları! Düve, dana, inek ve kuzu kesim fiyatı kaç lira oldu? 24 Nisan güncel karkas kesim fiyatları!

Açıklanan TÜİK verilerine göre, küçükbaş hayvan sayısı Haziran ayı sonu itibariyle bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,7 azalarak 42 milyon565 bin baş, keçi sayısı ise yüzde 7,5 azalarak 10 milyon 709 bine düştü. 

Büyükbaş ve küçükbaşta hayvan varlığı sayısının azalmasından dolayı önümüzdeki süreçte et fiyatlarının daha da artması bekleniyor.