CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Su İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik enerjisi tüketiminin, üreticiler için büyük bir yük haline geldiğini belirterek, sulama suyu için kullanılan enerji ücretlerinde yarı yarıya indirim yapılması istedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun başkanlığındaki toplantıda, üreticilerin girdi maliyetlerinin en önemli kısmını, sulama suyunun yer altından çıkarılırken kullanılan elektrik enerjisinin oluşturduğuna dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu alanlarda kullanılan enerji tüketim bedelinde indirim sağlanması gerektiği söyledi.

Maliyet artınca ürün fiyatı da yükseliyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Konya, Niğde ve Nevşehir ile bu illerin çevrelerinde, çiftçilerin büyük çoğunluğunun, sulama suyunu, elektrik enerjisini kullanarak yer altından çıkardığına işaret ederek, "Sayın Bakan, bunu sizin tekrar, bir daha duymanızı istiyorum çünkü hafta sonu yine bölgedeydim: Bu yer altı sularının enerjiyle çıkarılması nedeniyle büyük bir maliyet oluşuyor. Bu maliyetten dolayı üretici ciddi anlamda mağdur ve ürün daha pahalı ürüne dönüşüyor. Yani, sulama suyu olan bölgelerin dışında, enerjiyle yer altından su çıkarılan bölgelerin ürünlerinin elde maliyetleri artıyor" dedi.

Üreticilerin, elektrik enerjisiyle yeraltından sulama suyu çıkarılan bölgelerde mazot desteği uygulaması gibi, enerji desteği verilmesi yönündeki talebini de Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na ileten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Bu konuda bir girişiminiz olursa yer altından çıkarılan çiftçinin kullandığı elektrik enerjisine belli bir indirim sağlanırsa çiftçiler için büyük bir katkı olacak. Ayrıca, bölgemizde su kaynaklarının az olması nedeniyle buna yönelik su kullanımı için de en verimli en az yöntemle sulama uygulamalarının daha da hızla yaygınlaştırılması çiftçilerimizin talebi" şekline konuştu.

Çiftçinin en önemli sorunu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Orta Anadolu'da çiftçilerin yaygın olarak sulama suyunu, yer altından elektrik enerjisi kullanarak çıkardığına dikkat çekti ve bu durumun, ürün maliyetini ciddi oranda artırdığını belirtti. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sulama suyunu elektrik enerjisi kullanarak temin eden çiftçilerin yaşadığı önemli bir soruna da dikkat çekerek, "Enerji dağıtım firmalarına borcu olan çiftçinin ürünü tarladayken, firma çiftçinin elektriğini kesiyor. Elektrik olmadığı için sulama yapamayan üretici ise tarlasını sulayamadığı için ürün tarlada kalıyor" diye konuştu.

Elektrik bedeli yarı yarıya indirilsin

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin yaşadığı bu mağduriyet ve sorunların dikkate alınarak, en azından sulama amaçlı kullanılan elektrik enerji bedellerinde yarı yarıya indirim sağlanmasını konusunda çağrıda bulundu.

TARIMDANHABER