TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 14 Ağustos 2020’de verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı görülerek, erişim engeli kararı ile ilgili ihlal kararı verilmiştir. AYM’nin ihlal kararı üzerine haberimiz yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. AYM’nin haberimizle ilgili verdiği ihlal kararı Resmi Gazete’de 7 Ocak 2022’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararına ulaşmak için tıklayın… Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş Ek Kararı için tıklayın... 

Çiftçi yaşanan krizden dolayı zor günler geçirirken, çiftçinin gübre şirketinde Yönetim Kurulu Başkanı ve üyelerinin maaşına yüzde 80 ile yüzde 88 arasında artış yapıldı.

GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Poyraz’ın aylık huzur hakkı ücreti 5 bin liradan 9 bin liraya, diğer yönetim kurulu üyelerinin huzur hakkı ücretleri ise 4 bin liradan 7 bin 500 liraya yükseltildi. GÜBRETAŞ’ın zarar ettiği bir dönemde yönetim kurulu üyelerinin huzur hakkı ücretlerinin yüksek oranda artırılması dikkat çekti. Fahrettin Poyraz'ın Tarım Kredi Genel Müdürü olarak aylık 35 ile 40 bin lira arasında maaş alırken, asli işi olmayan GÜBRETAŞ’taki görevinden dolayı huzur hakkı ücretinin de bir kalemde iki katına çıkarılması tepkilere neden oldu.

Yerel seçimler öncesi buğday, arpa ve mısır fiyatı kaç lira oldu? Yerel seçimler öncesi buğday, arpa ve mısır fiyatı kaç lira oldu?

Çiftçinin gübre şirketi olan GÜBRETAŞ’ın, 2018 yılına ilişkin genel kurulu 2 Mayıs’ta yapıldı. Genel kurula sunulan bilgiler dikkat çekerken, AK PARTİ eski milletvekili ve belediye meclis üyelerinin de bulunduğu Yönetim Kurulu üyelerinin maaşlarına yapılan yüksek artış çiftçide şok etkisi yaptı.

GÜBRE ÜRETİMİ VE SATIŞI DÜŞTÜ!

GÜBRETAŞ, satışlarının önemli bir kısmını bağlı ortaklığı olduğu Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ile gerçekleştirirken, yaşanan krizden dolayı 2018 yılında hem gübre üretimi hem de gübre satışı düştü. 2018 yılında 515.880 ton kompoze, 91.810 ton azotlu ve 62.440 ton fosfatlı gübre olmak üzere toplam 670.130 ton katı gübre üreten GÜBRETAŞ, katı gübre üretimini 2017 yılına göre yüzde 1,92, sıvı ve toz gübre üretimi ise yüzde 5,35 düştü.

ASIL DARBEYİ SATIŞLARDAN YEDİ!

GÜBRETAŞ için 2018 yılı diğer gübre firmaları gibi iyi bir yıl olarak geçmedi. Yaşanan krizle birlikte gübre fiyatlarının aşırı derecede yükselmesinden dolayı çiftçi gübreyi kullanamaz hale geldi. Çiftçinin gübre kullanımının düşmesi gübre firmalarının da satışlarını olumsuz etkiledi. Olumsuz etkilenen gübre firmalarının başında da GÜBRETAŞ geldi. GÜBRETAŞ’ın gübre satışları 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 14 düştü.

GÜBRETAŞ 329 MİLYON LİRA ZARAR ETTİ

Yaşanan ekonomik krizin faturası GÜBRETAŞ’a ağır oldu. 2017 yılında 31 milyon lira kar yapan GÜBRETAŞ, geçtiğimiz yılı tam 329 milyon lira zararla kapattı.

YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN MAAŞLARINA EKONOMİK KRİZ KIYAĞI!

2018 yılı hem çiftçi hem de iştiraki olan GÜBRETAŞ için iyi bir yıl olarak geçmezken, GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu üyelerinin huzur hakkı ücretlerinin bugüne kadar görülmemiş bir şekilde yüzde 100’e yakın bir oranda artırılması eleştirilere neden oldu.

GÜBRETAŞ YÖNETİM KURULUNA SEÇİLEN İSİMLER

GÜBRETAŞ’ın 2 Mayıs’ta yapılan Genel Kurulu’nda Yönetim Kurulu üyeliklerine şu isimler seçildi: 

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz,

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Bağcı,

Tarım Kredi Kooperatifleri eski Yönetim Kurulu Başkanı ve AK Parti İnegöl Belediye Meclis üyesi Selahattin Külcü,

GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı,

AK Parti Bursa eski Milletvekili ve eski İl Başkanı Mehmet Tunçak 

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdür Yardımcısı, Mehmet Okan Ateş

ARPALIK ELEŞTİRİSİ!

GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu üyeliklerine seçilen isimler arasında Genel Müdür İbrahim Yumaklı’nın dışındaki isimlerin buradaki görevleri asli işleri olmuyor. Ancak buna rağmen yönetim kurulu üyelerine ödenen huzur hakkı ücretlerine yapılan yüzde 100’e yakın artışlar; ‘GÜBRETAŞ çiftçi kuruluşu mu siyasilerin arpalığı mı?’ tepkisini gündeme getirdi.

ÇİFTÇİNİN ŞİRKETİ ZARAR EDERKEN YÖNETİCİLER KENDİLERİNE KIYAK YAPTI!

GÜBRETAŞ Genel Kurulunda, Yönetim Kurulu Başkanı olan Fahrettin Poyraz’ın aylık huzur hakkı ücreti 5 bin liradan 9 bin liraya, diğer yönetim kurulu üyelerinin huzur hakkı ücretleri ise 4 bin liradan 7 bin 500 liraya yükseltildi. Yönetim Kurulu üyelerinin huzur hakkı ücretleri her yıl yüzde 20-25 oranında artırılırken, şirketin yüksek oranda zarar açıkladığı bir dönemde yüzde 80 ile yüzde 88 arasında artırılması; ‘Yangından mal mı kaçırıyorsunuz?’ eleştirilerine neden oldu.

35-40 BİN LİRA MAAŞ ALAN GENEL MÜDÜRE 9 BİN LİRA HUZUR HAKKI ÜCRETİ!

Diğer yandan Tarım Kredi Kooperatiflerinde yöneticilerin geçmişte aldığı yüksek maaş kamuoyunun gündemini bir hayli meşgul ederken, kamu vicdanını da rahatsız etmişti. Geçtiğimiz yıllarda bu konuda bir ayarlama yapılsa da Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü şu anda aylık ortalama 35 ile 40 bin lira arasında maaş alıyor. Genel Müdürün, Tarım Kredi Kooperatifleri’nden 35 ile 40 bin lira arasında maaş alırken, GÜBRETAŞ Yönetim Kurulundan aldığı huzur hakkı ücretinin de bir kalemde 5 bin liradan 9 bin liraya çıkarılması manidar bulundu.

HUZUR HAKKI ÜCRETİ VERGİDEN MUAF!

GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu üyelerine ödenen huzur hakkı ücreti vergilerden muaf tutuldu. Yani GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Poyraz ve diğer yönetim kurulu üyelerinin alacakları huzur hakkı ücretleri net olarak ödenecek.