Ekim ayı çiğ süt üretim maliyeti belli oldu! TÜSEDAD’ın yayınladığı son maliyet hesabına göre süt üreticisi bir litre sütte 4,2 lira zarar ediyor.

Her ay düzenli olarak çiğ süt üretim maliyetlerini açıklayan TÜSEDAD, Ekim ayı çiğ süt üretim maliyetlerini kamuoyu ile paylaştı. Konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

EKİM AYI ÇİĞ SÜT ÜRETİM MALİYETİ 13,10 TL/LT!

“Derneğimiz her ay olduğu gibi, bu ay da piyasada oluşan gerçek üretim girdi fiyatlarını dikkate alarak çiğ süt üretim maliyetini 13,10 TL/lt olarak hesaplamıştır.

Bu nedenle; sektörü dengede tutacak ve üretim arzının devamlılığını sağlayacak olan 1 litre çiğ süt tavsiye fiyatının; derneğimiz tarafından her ay hesaplanan maliyet üzerine konacak ortalama %20 kar ile açıklanması önerilmektedir.

Buna göre Kasım ayı çiğ süt satış fiyatı 15,72 TL/lt’nin altında olmamalıdır”

ÇİĞ SÜT ÜRETİM MALİYETİ SON BİR AYDA 0,85 KURUŞ ARTTI!

TÜSEDAD, Eylül ayında çiğ süt üretim maliyetini 12,25 TL/lt olarak açıklamıştı. Buna göre bir ay içinde çiğ süt üretim maliyeti 0,85 kuruş artmış durumda.

USK İLE TÜSEDAD’IN ÇİĞ SÜT MALİYET HESABI ARASINDAKİ FARK GİDEREK AÇILIYOR!

Yem fiyatlarına zam geldi! Besi yemi 9 lira, süt yemi 5 lira arttı! Yem fiyatlarına zam geldi! Besi yemi 9 lira, süt yemi 5 lira arttı!

Diğer yandan Ulusal Süt Konseyi Ekim ayı çiğ süt üretim maliyetini henüz açıklamazken, Eylül ayı çiğ süt üretim maliyetini 10,36 TL/lt olarak açıklamıştı. Sektörde çiğ süt üretim maliyeti USK ve TÜSEDAD tarafından açıklanırken, iki kurum arasında büyük bir fark bulunması da sütte oynanan büyük oyunu gözler önüne seriyor.

USK TAVSİYE FİYATI 11,5 LİRA ARADAKİ KAYIP 4,22 LİRAYA ÇIKTI!

Mevcut durumda Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt tavsiye fiyatı 11,5 lira olarak uygulanırken, TÜSEDAD’ın yaptığı Ekim ayı maliyet hesabına göre süt üreticisi bir litre sütte 4,22 lira zarar ediyor.