Toplantıya, Çanakkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü Uzmanı Dr. Burak Polat, Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, şube müdürleri, köy muhtarları, teknik personel ve çok sayıda üretici katıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, "İlimiz bitkisel üretimde en ileride olan İllerimizin başında gelmektedir. Bitkisel üretimde 107 farklı çeşitte üretim yapıyoruz. Bunun yanında 38 bitkisel üretimde de Türkiye'de ilk 10'a giriyoruz. Bu değerler de Çanakkale'mizin bitkisel üretimde ne kadar önde olduğunu göstermektedir. Domates üretiminde de Türkiye'de 5'nci sıradayız ve yüzde 95'i tarla domatesi olarak üretilmektedir.

Sera üretimimiz çok olmamasına rağmen her geçen gün artmaktadır. İnşallah seracılık bölgemizde yaygınlaşır. Biz seracılığın bölgemizde yaygınlaşmasını temenni ediyoruz. Seracılığın gelişmesi yönündeki çalışmalar İl Müdürlüğümüz tarafından başlatıldı. Çanakkale'mizde 5-10 sene içerisinde seracılığın yaygınlaşmasını sağlayarak çok daha fazla çiftçimizin kazancının artmasını temin edeceğiz. Domates herkesin ekmek kapılarından bir tanesidir. Ürettiğimiz üründen para kazanmamız lazım. Üretiyoruz, çabalıyoruz, çırpınıyoruz ama eksik kalan bazı yönlerimiz var. Domateste istediğimiz verime ulaşamıyoruz. Mutlaka yerine ve zamanına göre çalışmak, ilaçlamak, bakım ve besleme yapmak gerekiyor. Özellikle domatesin en büyük düşmanı olan 'Tuta absoluta'ya karşı toplu mücadele etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

İl Müdürü Erdem Karadağ, "Geçtiğimiz sezon domates yetiştiriciliğinde yaşanan sorunlar ve özellikle Domates Güvesi popülasyonundaki artış nedeniyle ürün kayıplarının yaşandığını, bazı üreticilerin Tuta absoluta ile mücadeleye özen göstermemesinin ekonomik kayıplara neden oldu. Domates güvesi ile mücadelede tüm paydaşlar olarak birlikte hareket etmemiz gerekmektedir. Bize gelerek domates güvesi ve diğer konulardaki sorunlarınızı anında iletmenizi istiyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü