ÖZEL HABER / Kuraklık, dolu, don, sel gibi doğal afetler başta olmak üzere piyasalarda yaşanan gelişmelere bağlı olarak rekolte gerçekleşmelerinde ortaya çıkan arz talep dengesizlikleri çiftçiyi olumsuz etkiliyor. Bu olumsuzluklar karşısında emeğinin karşılığını alamayan çiftçi, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandığı kredi borçlarını ödeyemiyor. Ödenemeyen bu borçların da her yıl ertelenerek büyümesi çiftçiyi, ağır bir borç döngüsü içine sokmuş durumda.

'ÇİFTÇİYE ZOR GÜN DESTEĞİ' UMUT OLMADI!

Geçtiğimiz günlerde Ziraat Bankası tarafından açıklanan 'Çiftçilere Zor Gün Desteği' de çiftçinin yarasına merhem olmayacak. Zor Gün Desteği'nde, çiftçinin en fazla mağdur olduğu kredi borçlarında faizler silinmezken sadece mevcut kredi borçlarına 5 yıla kadar vadelerde ödeme imkânı getirildi.

ÇİFTÇİYİ UMUTLANDIRACAK BORÇ YAPILANDIRMASI

Çiftçinin içinde bulunduğu ağır borç döngüsünün artık sürdürülebilir bir yanının olmadığı görüldüğü için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından doğal afet mağduru çiftçinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçlarının yapılandırılması için bir çalışma başlatıldığı öğrenildi. Bu çalışmanın detayları henüz netleşmezken, kulislerde konuşulanlara göre çiftçinin kredi borçlarının faizleri silinerek ana para ödemesinin 10 yıl vadeye yayılması amaçlanıyor.

Bu yıl kuraklıktan dolayı yine bir çok çiftçinin ciddi mağduriyetler yaşayacağı düşünüldüğünde, böyle bir kredi borcu yapılandırmasının aciliyetini ortaya çıkarıyor.