Küçükbaş hayvancılığı geliştirmek için geçtiğimiz yıllarda uygulamaya konulan 300 koyun projesi kadük kalırken, Köyde Yaşamak İçin Bir Sürü Neden Var projesi kapsamında başlatılan uygulama ise yetiştiricilerden şimdiden büyük rağbet görmeye başladı. Proje ilk olarak Tokat’ta hayata geçirilirken, projeden yararlanmak için kısa sürede 6 bin kişi başvuru yaptı. Yapılan başvurular kapsamında faizsiz koyun kredisinden yararlanmaya hak kazanan yetiştiriciye 100 bin hayvan teslim edildi.

‘Köyde Yaşamak İçin Bir Sürü Neden Var’ projesi Gaziantep'te de hayata geçirildi. Proje kapsamında Gaziantep Valiliği ile Ziraat Bankası Bölge Müdürlüğü arasında protokol imzalandı. Buna göre Gaziantep'de önümüzdeki günlerde yetiştiricilerden başvurular alınmaya başlanacak. Projenin bütün illerde uygulanması beklenirken, projenin uygulanacağı illerde o ilin Valiliği ile Ziraat Bankası Bölge Müdürlüğü arasında protokol imzalanması gerekiyor.

KOYUN SAYISI HER İŞLETMEDE 100'E ÇIKARILMASI AMAÇLANIYOR 

Proje ile 100’ün altında küçükbaş hayvanı olan üreticilere ilave destek verilerek sayının 100’ün üzerine çıkarılması amaçlanıyor. 

KÖYÜMDE YAŞAMAK İÇİN BİR SÜRÜ NEDENİM VAR PROJESİ BAŞVURU ŞARTLARI

Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, ‘Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var’ projesine nasıl başvuru yapılacağını ve başvurudan kimlerin nasıl yararlanacağı ile ilgili olarak sosyal medya hesabında kapsamlı bir açıklama yaptı. Türkman, koyunculuğu geliştirmek için yetiştiriciye verilecek ipoteksiz ve rehinsiz 100 bin lira faizsiz kredinin detaylarını şöyle sıraladı… 

Üreticinin İlçe Tarım Müdürlüğüne kayıtlı işletmesi olması ve bulunduğu ilde ikamet etmesi gerekiyor. 

Faal olarak küçükbaş hayvancılık yapanlar ve bu işi yeni yapacak olanlar proje kapsamında başvuru yapabilecek. 

 En az 100 baş ve üzeri hayvanlık sürüyü alacak kapasite de ağılı olması gerekiyor. Kapasite belgesi İlçe Tarım Müdürlüklerinden alınabilecek. 

İşletme şahsın kendi malı veya kiralık da olabilir, ancak kiralık ise kira sözleşmesi en az 7 yıl olmalı. Başvuru için şahıs veya şirket olması fark etmiyor.

Sadece 2 kişi kefil yeterli olacak. Kendisinin ve kefillerinin kredi almasına engel bir durumu güncel sorgu da icra-haciz ve herhangi bir banka da borç takibi olmaması gerekiyor. Banka gerek görürse teminat isteyebilecek.  

Alınacak koyunlar yurt içinde doğmuş, 6-24 aylık, dişi ve projenin uygulandığı illerde belirlenen hayvan ırkları olmalı. İşletmedeki koyun sayısı en az 100 başa tamamlanmalıdır. Keçi alımı proje kapsamında bulunmuyor. 

Bu proje ile yetiştiriciye 2 çeşit kredi imkanı sağlanacak. İlki yatırım kredisi; hayvan alımı için verilecek. 100.000 faizsiz ilk yıl ödemesiz 7 yılda geri ödemeli. İkincisi işletme kredisi; proje ile alınan hayvanların işletme giderleri için verilecek. 50.000 TL, 18 ay vadeli, %4,5 faiz oranlı olacak.

Yetiştirici ikamet ettiği bölgede bulunan meralardan faydalanabilmeli ve/veya kaba yem ihtiyacının %50 sini karşılayabilmelidir. 

Proje devam ettiği sürece hayvan sayısı 100 ün altına düşmeyecek. 100 âdetin altına düşürülürse hayvanların yerine en az 30 gün içinde aynı vasıflarda yeni hayvan eklenecek.

Faydalanıcı 1. kefili buldu ikinci kefili bulamadı ise mal varlığını güvence olarak gösterebilir.

Proje kapsamında alınan hayvanların 7 yıl boyunca sigorta işlemleri yaptırılacak. 

İşletmeler 3 er aylık dönemlerle kontrol edilecek ve hayvan sayılarını yazılı olarak bildirilecek.

Üreticinin işletmesi var ama tüm hayvanları elden çıkarmış ağılında hiç hayvanı yoksa projeden faydalanabilecek. 

Hayvan alımları tedarik firmaları üzerinden yapılacak, kredi hayvan tedariki sağlayan firmalara ödenecek. 

Ziraat Bankası Koyun alım fiyatları için üst limit Gaziantep için şu an 1750 TL olup fiyatlar dönemler halinde güncellenecek. 1750 TL üzerinde koyun alımı yapılırsa aradaki farkı faydalanıcı ödeyecek. (Üst limit koyun fiyatı 1750 TL, örneğin 1300 TL’den alındı ise 1300 TL’den hesap görülecek) 

Proje süresince işletmenin yem ihtiyacı anlaşma yapılan firmalardan alınacak.

Proje süresince kesimi yapılacak hayvanlar anlaşma yapılan kombinalarda kestirilecek. 

Proje süresince elde edilen sütler anlaşma yapılan süt işleme firmalarına satılacak. 

Başvurular İlçe Tarım Müdürlüklerine yapılacak. 

Alınan başvurular Ziraat Bankası Bölge Müdürlüklerine gönderilecek, Ziraat Bankası tarafından uygun görülen başvuru sahiplerine duyuru yapılacak. Başvuru sahipleri gerekli evraklar ile ilçedeki Ziraat Bankası Şubesine veya hesabının bulunduğu Ziraat Bankası Şubesine gidip işlemlerini başlatacak.

PROJENİN UYGULANDIĞI İLLERDE KOYUN FİYATLARI ARTTI

Diğer yandan proje yetiştiricilerden yoğun bir ilgi görmesinden dolayı projenin uygulandığı illerde koyun fiyatlarının yüzde 50’nin üstünde arttığı gözlendi. 

PROJENİN TANITIMI YAPILMIYOR

Proje hayata geçirildiği illerde yetiştiriciden büyük ilgi görmesine rağmen projenin 300 koyun projesinde olduğu gibi fazla bir tanıtımının yapılmaması dikkat çekiyor.