Eroğlu,  bu gidişatla hayvancılıkta dışa bağımlılığın devam edeceğini belirterek,”Verilen destek miktarı maalesef ülkemiz hayvancılığının düze çıkması için ve problemlerinin ortadan kaldırılması için yeterli düzeyde olmadığını görüyoruz” dedi. 

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, iftar programında medya mensuplarıyla bir araya geldi.  İftarın ardından Konuşan Eroğlu,  ülkenin tarım ve hayvancılık sorunları başta olmak üzere hayvan ithalatına yönelik değerlendirmelerde bulundu. 

DIŞA BAĞIMLILIK DEVAM EDECEK GİBİ 

Ülkenin hayvancılıkta geldiği noktayı eleştiren Eroğlu, ülkenin hayvan ithalatına devam etmesine tepki gösterdi. Eroğlu, “2019 yılı Türkiye hayvancılığı için dönüm noktası olması lazım. Mevcut ithalat ve mevcut uygulamalarla devam edilecek ya da 2019 yılında köklü bir çözüm ortaya konulacak. Aksi takdirde bu dışa bağımlılık devam edecek gibi görünüyor. 2019’un ilk 4 ayında hala önemli miktarda gerek ette gerekse hayvanda ithalat devam etmektedir. Hala dışa bağımlılık devam ediyorsa bu olguyu oluşturan sebeplerin üzerinde yoğunlaşmamız ve o sebepleri ortadan kaldırmamız gerekiyor” diye konuştu. 

TARIM DESTEKLERİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ 

Hayvancılıkta gelinen noktayı verilen desteklerden, kamu bürokrasisinden ve kamudaki yapılanmadan kaynaklandığını dile getiren Eroğlu, tarımda desteklerin etki analizlerinin yapılmadığını kaydetti.  Tarıma verilen destek miktarının gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Eroğlu, “Özellikle tarım desteklerinde verilen destek miktarı maalesef ülkemiz hayvancılığının düze çıkması için ve problemlerinin ortadan kaldırılması için yeterli düzeyde olmadığını görüyoruz. Tarım kanununa göre gayrı safi yurtiçi hasılanın yüzde birinden aşağı olamaz. Tarım destekleri maalesef bu gün hala yüzde 0.5 noktalarına bile gelememiştir. 2018 gayrisafi yurt içi hasılası 3.7 trilyon TL ve verilmesi gereken destek miktarı 37 milyar TL olması gerekir” ifadelerini kullandı.