SADETTİN İNAN / Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brezilya ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Erdoğan, et fiyatları ile ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya Uruguay ve Brezilya’dan büyükbaş hayvan ithalatına yönelik talimat verdiğini belirtti. Erdoğan’ın bu açıklamaları ithalat konusunda yanlış bilgilendirildiğini ortaya koydu.

ESK'NIN 2 YILDIR BREZİLYA VE URUGUAY'DAN YAPTIĞI SIĞIR İTHALATI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN SAKLANIYOR MU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, et ve canlı hayvan ithalatı ile ilgili yanlış mı bilgilendiriliyor? Türkiye, sözde et fiyatlarını düşürmek için 2022 yılından buyana zaten yoğun bir şekilde et ve kasaplık hayvan ithal ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vatandaşın ete uygun fiyattan ulaşması için Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya Uruguay ve Brezilya’dan büyükbaş hayvan ithalatına yönelik talimat verdiğini söylemesi, Erdoğan’ın son iki yıldır Brezilya ve Uruguay'dan yapılan sığır ithalatı ile ilgili doğru bilgilendirilmediğini ortaya koydu. 

Konya’daki hayvancılık şirketi artan yem fiyatlarından dolayı iflas etti! Konya’daki hayvancılık şirketi artan yem fiyatlarından dolayı iflas etti!

TARIM BAKANINA İTHALAT TALİMATI!

Erdoğan, uçakta yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Burada şunu da söylemek isterim: Yeni bir adım daha atmayı planlıyoruz. Bu da büyükbaş hayvan ithalini yaparak kırmızı ete çok daha iyi imkanlarla erişimini sağlamaktır. Bunu Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı ile de değerlendirdik. Vatandaş kırmızı ete beklediği fiyatlarla ulaşabilsin diye gerekirse süratle Uruguay’dan Brezilya’dan bu büyükbaş hayvan ithalini yapalım talimatını verdim. Bunu değerlendireceğiz ve bu adımları da atacağız”

TÜRKİYE 2022 YILINDAN BUYANA URUGUAY VE BREZİLYA’DAN YOĞUN BİR ŞEKİLDE KASAPLIK HAYVAN İTHAL EDİYOR

Pandemi döneminde süt fiyatları düşük tutulmasından dolayı 1 milyona yakın dişi hayvan kesime giderken, ülkede oluşan hayvan açığı da 2022 yılından buyana yoğun bir ithalatla kapatılmaya çalışılıyor.

Hayvan varlığının azalmasından dolayı 2022 yılının sonuna doğru et fiyatları tırmanışa geçerken, dönemin Tarım Bakanı Vahit Kirişçi, karkas et ithalatı ile birlikte kasaplık hayvan ithalatının da önünü açmıştı. Kasaplık hayvan ithalatı da ağırlıklı olarak Brezilya ve Uruguay’dan yapılıyor.

Sözde et fiyatlarını düşürmek için son iki yıldır Brezilya ve Uruguay başta olmak üzere Avrupa ülkelerinden yoğun bir şekilde karkas et ve kasaplık hayvan ithalatı yapılırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün yaptığı açıklama ise şaşkınlıkla karşılandı. Erdoğan’ın, et fiyatları ile ilgili olarak ‘Yeni bir adım daha atmayı planlıyoruz’ diyerek Bakan Yumaklı’ya Brezilya ve Uruguay’dan sığır ithalatına yönelik talimat verdiğini belirtmesi, Erdoğan’ın son iki yıldır ESK tarafından yürütülen ithalat süreciyle ilgili doğru bilgilendirilmediğini gözler önüne serdi.