Emir, ilgili konu hakkında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması istemiyle, TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Murat Emir önergesinin gerekçesinde şunlara değindi:

“ASKİ, bu köylerin Çubuk 2 Çayı'na 3 km. mesafede olduğunu belirterek, burada yetiştirilen hayvan atıklarının ilgili çaya karıştığı iddiasıyla, bu köylerde büyükbaş ve küçükbaş yetiştiriciliğinin yasaklandığını, köy muhtarlarına iletmişlerdir."

Emir, “ASKİ, ilgili köylerdeki büyükbaş ve küçükbaş hayvan atıklarının Çubuk 2 Çayı'nı kirlettikleri iddiasıyla, köylülerin ağıllarını kapatmaları gerektiğini, köy muhtarlarına sözlü olarak iletmişlerdir. ASKİ yetkilileri, eğer ağıllar kapatılmazsa, Ankara Çevre İl Müdürlüğü'ne konuyu intikal ettireceklerini ve karara uyulmazsa önce 20.000 TL, daha sonraki kontrollerde 130.000 TL ceza kesileceğini belirtmişlerdir." dedi.

KÖYLÜLER GEÇİMLERİNİ NASIL SAĞLAYACAK?

Murat Emir önergesinde, burada yaşayan köylülerin küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştirmesinin engellendiğini, köylünün geçimlerini nasıl sağlayacakları ile ilgili bir çalışma yapılıp yapılmadığını sorguladı.

Emir sorularına devam ederek, Ankara'nın köylerinden şehir merkezlerine doğru yoğun bir göç olduğunu, bu kararın, köylerden şehir merkezlerine yaşanan göçü daha da körükleyeceğini belirterek, köylüleri köylerinde tutmak adına yapılan çalışmaları sordu.

KÖYLÜLERE FOSSEPTİK ÇUKUR AÇMALARI İÇİN DESTEK OLUNMALI

Murat Emir soru önergesinde, bu köylerdeki hayvan yetiştiriciliğini yasaklamak yerine, bölgeye kanalizasyon sistemi kurulması veya köylülerin fosseptik çukuru açabilmesi için destek verilmesi ile ilgili bir çalışma yapılmasının daha doğru olacağını, bu konuda Bakanlığın bir çalışması olup olmadığının açıklanmasını istedi.

Emir, köylünün milletin efendisi olduğunu, köylerdeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin ne pahasına olursa olsun devam etmesi hatta devlet destekleriyle geliştirilmesi gerektiğini, bu yolla hem tarımsal ve hayvansal üretimin artırılacağını, hem de köylerden şehir merkezlerine yaşanan göçün engelleneceğini belirtti.