BM Çölleşmeyle Mücadele 12. Taraflar Konferansı (COP-12), TEMA Vakfı'nın organizasyonuyla yapılan STK toplantılarıyla başladı.

12-23 Ekim 2015 tarihleri arasında Ankara'da yapılacak olan Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 12. Taraflar Konferansı, STK Temsilcilerinin, konferans programı ve çalışma yöntemleri konusunda bilgilendirildiği bir toplantıyla, 11 Ekim Pazar günü başlangıç yaptı.

TEMA Vakfı tarafından organize edilen ilk STK toplantısında, UNCCD'nin sivil toplum kuruluşlarından sorumlu yöneticisi Marcos Montoiro ve diğer görevliler, farklı ülkelerden katılan STK temsilcilerine, Taraflar Konferansı toplantılarının yürütülme usulleri ve COP-12 gündem maddeleri konusunda bilgilendirmede bulundu. Toplantıda, STK çalışma gruplarının başkanları da belirlenerek, grup çalışmalarına başlandı. Bu arada, toplantının açılışında, Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybeden vatandaşlarımız için bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

STK'ların açılış toplantısına katılan Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, çeşitli ülkelerden gelen STK temsilcilerine hitaben bir de konuşma yaptı. Konuşmasında, Ankara'daki terör saldırısında yaşamını yitiren yurttaşlarımız için saygı duruşu yapılmasından dolayı, Marcos Montoiro şahsında BM yetkililerine teşekkür etti.

Settar Aslan, konuşmasında, Türkiye'eki çölleşme ve arazi bozulumuna karşı yürütülen mücadelede görev alan emekçilerin Öz Orman-İş üyesi olduğunu hatırlatarak, sendika olarak, çevre ve iklim sorunlarına büyük duyarlılık gösterdiklerini ve UNCCD kapsamında yürütülen çalışmalarda daha etkin görev üstlenmeye hazır olduklarını söyledi.

Resmi açılış tarihi 12 Ekim 2015 olan COP-12 kapsamında, Öz Orman-İş de, 13 Ekim 2013 günü sabah 10:00 ile 13:00 saatleri arasında 'Çölleşmeyle Mücadelede STK'ların Rolü' konulu bir Yan Oda Toplantısı gerçekleştirecek. Öz Orman-İş ayrıca, aynı gün öğleden sonra da, bazı STK'larla birlikte,Çölleşmeyle Mücadelede İstihdamın Önemi içerikli bir Yan Oda Toplantısı yürütecek

Taraflar Konferansı (COP)

Taraflar Konferansı Sözleşmenin ana karar alma mekanizması ve sözleşmeye taraf ülke temsilcilerinin iştirakiyle toplanarak kararlar alıyor. Sözleşmenin en yüksek organı olan Taraflar Konferansı 1997 yılından 2001 yılına kadar (COP 1-COP 5) yıllık düzenlenmiş olup 6. Taraflar toplantısından itibaren iki yılda bir düzenleniyor. Bugüne kadar 11 kez toplandı. Sözleşmenin 11. Taraflar Konferansı 16-27 Eylül 2013 tarihlerinde Namibya'da düzenlenmişti. Bundan önceki konferanslar; Kore, Arjantin, İspanya, Küba, İsviçre, Almanya, Senegal, Katar ve İtalya'da düzenlenmişti.

COP 12 ANKARA

16-27 Eylül 2013 tarihlerinde Namibya'nın başkenti Windhoek'da düzenlenen 11. Taraflar Konferansında (COP 11 ) Ülkemiz 2015 yılında 12. Taraflar konferansına (COP 12) ev sahipliği yapma isteğini dile getirmiş ve Türkiye'nin ev sahipliği yapması kararı alınmıştı. Bunun yanısıra Türkiye'nin Kuzey Akdeniz Bölgesi Bölgesel Koordinasyon Birimine ev sahipliği yapabileceği önerisi de Namibya'da düzenlenen 11. Taraflar Konferansında karara bağlanmıştı.

Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele 12. Taraflar Konferansı 12-24 Ekim 2015 tarihlerinde Ankara'da yapılacaktır.

Ülkemiz Sözleşme sekretaryası tarafından Türkiye pek çok toplantıda çölleşme ile mücadelede lider ülke olarak ifade ediliyor. Sözleşmenin hem ulusal hem de uluslararası seviyede uygulanması konusunda ülkemiz etkili rol alıyor. Türkiye'nin Kuzey Akdeniz Bölgesel Koordinasyon Birimine yapacağı ev sahipliği ise 12. Taraflar Konferansını daha önemli hale getiriyor.

Taraflar Konferansı (COP) toplantılarında iki adet açılış yapılıyor.

  1. Konferansın ilk günü ev sahibi ülke bakanı tarafından açılış yapılmakta ve ev sahibi ülke bakanı iki yıl süre ile COP bakanı olarak seçiliyor.
  2. İkinci haftanın ilk günü Bakanlar toplantısının açılışı Başbakan ya da Cumhurbaşkanı tarafından yapılıyor.

Taraflar Konferansı (COP) süresince yapılacak oturumlar ise şöyle;

Genel Kurul (COW)

Bilim ve Teknoloji Komitesi (CST), Sözleşmenin Uygulamalarının Gözden Geçirilmesi Komitesi (CRIC),

Bakanlar Toplantısı,

Parlamenterler toplantısı,

İş Forumu,

Bölgesel Gruplar,

BM Siyasi Bölge Grupları,

STK toplantıları,

RIO Sözleşmeleri Ortak Toplantısı,

Yan toplantılar,

Sürdürülebilir Yönetim Expo,

Yan etkinlikler.

COP 12'nin Önemi

Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesinin 12. Taraflar Konferansı oldukça önem arz ediyor. COP 12'nin dönem başkanlığı iki yıl süre ile Türkiye tarafından yürütülecek. Bu süre zarfında 'UNCCD 10 Yıllık strateji Belgesi'ni yenileyecek. UNCCD'nin yeni stratejisi Türkiye'nin COP Başkanlığı döneminde yenilenmiş olacak.