Konu ile ilgili basına bilgi veren Birlik Başkanı Osman Türkman, yapmış olduğu açıklamada; "Gaziantep’te havaların ısınmaya başladığı mayıs ayı sonu itibarıyla küçükbaş hayvancılık yapan onlarca üyemiz hayvanlarını otlatmak, yem maliyetlerini düşürmek için Kayseri, Sivas, Malatya, Kahramanmaraş ve Adana’da bulunan yaylalara götürüyorlar. Hayvanlarını Kayseri’nin Sarız İlçesine bağlı Akoluk ve Kemer köyleri sınırları içerisinde bulunan yaylalara götüren Birlik üyelerimizi Gaziantep Koyun Keçi Birliği yönetimi olarak ziyaret ettik" dedi.
Yayla ve yaşam şartları konusuna değinen TÜRKMAN; ‘Akoluk yaylasına 5 üyemiz gelmiş ve bunlara ait 2000 adete yakın küçükbaş hayvan, Kemer yaylasına ise 2 üyemiz gelmiş olup 600 adete yakın küçükbaş hayvanları var. Üyelerimizin yaylalarda yaşam şartları çok zor. Elektrik olmayan, su ihtiyacının 500 mt. uzakta yer alan pınardan eşekler ile taşınarak karşılandığı, çadırlarda aileleri ile yaşamaya çalışıyorlar. Çocuklar okulların açılmasına rağmen henüz okullarına gidememişler. Çocuklar okullara bir ay geç gidiyorlar bir ay erken ayrılmak zorunda kalıyorlar. Yaylalarda sosyal hayat diye bir şey yok. Akşam karanlık çökünce hayat duruyor. Üyelerimiz bir taraftan zorlu coğrafya koşulları ile mücadele ederken bir taraftan da vahşi hayvanlara karşı hem kendilerini hem de sürülerini korumaya çalıştıklarını’ belirtti.
Çobanların zorlu dönüş yolu hakkında da bilgi veren Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman TÜRKMAN; ‘Yaylalarda havalar soğumaya başladı. Üyelerimiz yavaş yavaş göç etmeye başlayacaklar. Yaylalardan Gaziantep’e gelmeye başlayan üyelerimizin kimileri hayvanlarını araçlarla Gaziantep’e getirecekken kimileri de sürülerini Kayseri, Sivas, Malatya, Kahramanmaraş ve Adana’dan yaya olarak 30 ile 60 gün arasında sürecek çok zorlu yolculuk ile getirmeye çalışacaklar.
Yaya olarak getirmelerinin nedeni ise hem araç tutma masrafından kurtulacaklar, hem de 30 ile 60 gün sürecek olan yol boyunca yem maliyetlerinden kurtulmuş olacaklar. Ancak yol boyunca vahşi hayvanlara, hırsızlara, ana yol geçişlerinde trafik kazalarına, kar, yağmur, tipi, don gibi soğuk hava şartlarına, yıldırım çarpmalarına karşı hayvanlarını ve kendilerini korumaları gerekiyor. Çoban kardeşlerimiz bir parça ekmek kazanmaya çalışıyorlar ancak bu hiç de kolay bir iş değil. Tek temennimiz dönüş yolunda kendilerine ve hayvanlarına bir şey olmaması, sağ salim gelmeleri. Allah yardımcıları olsun’ diyerek temennilerini dile getirdi.